Откриване на изложбата „Нашият свят“ на сенегалския художник Момар Сек

Публикувано:
17:19ч / 19.10.2023г
Брой прочитания:
213
Брой коментари:
0

На снимката: проф. Момар Сек с илюстрираната от него книга на проф. Рени Йотова La perpétuation du Bien („Увековечаване на доброто“), вдясно е директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова

На 18 октомври, в Деня на художника, беше открита изложбата „Нашият свят“ на сенегалския художник и швейцарски гражданин проф. Момар Сек в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Изложбата е част от програмата за отбелязване на 30 години от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията (МОФ).

На събитието специални гости бяха посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер, посланикът на Кралство Мароко Н. Пр. Закиа Ел Мидауи, която е и председател на Групата на посланиците франкофони в България, временно изпълняващата посолството на Черна Гора Йелена Филипович – Стоянов, както и други дипломати, представители на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), преподаватели по френски език, галеристи, художници, журналисти. Присъства и проф. д-р Рени Йотова, която е делегиран представител на МОФ за преподаването на френски език в света в Дакар. Момар Сек е илюстрирал нейната стихосбирка, написана на френски език, La perpétuation du Bien („Увековечаване на доброто“, изд. „Колибри“), която можеше да бъде закупена при откриването на изложбата.

Проф. Рени Йотова разговаря с проф. Момар Сек, вдясно е директорът на CREFECO Еманюел Самсон

Директорът на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева-Димитрова приветства гостите и припомни, че събитието се осъществява след успешното провеждане на Дните на българската култура в Дакар през декември 2022 г. Тогава Държавният културен институт представи фотографска изложба и филм за страната ни в Университета в Дакар. Тя отбеляза, че подобни проекти са инструмент за културна дипломация, за опознаване на различни култури, ценности и народи.

Говори Снежана Йовева-Димитрова, вдясно е Н Пр. Раймонд Фурер

„Хубаво е, че имаме възможност да се срещнем с два свята – на Африка и Европа, на Сенегал и Швейцария, които са отделни контиенти и страни, но тук са обединени в общо цяло.“ – каза Н. Пр. Раймонд Фурер. Той благодари за партньорството от страна Държавния културен институт, който е предоставил галерия „Мисията“ за тази колоритна изложба.

Проф. Момар Сек представя изложбата си

Представяйки изложбата си, проф. Момар Сек разказа, че до 23-годишната си възраст е живял в Сенегал, където е завършил школа по изобразително изкуство, след което е продължил образованието си като художник със стипендия в Швейцария и оттогава живее там. Той подчерта, че изложбата му в София представя симбиоза между сенегалските му корени и наученото в Швейцария. Характерните за швейцарците добротата и солидарност го ръководят винаги в творчеството му, а от Сенегал е възприел отношението към природата, което го кара да възпява в произведенията си дърветата и животните. Опазването на околната среда го подтиква да използва отпадъчни материали в картините си – в тях са вмъкнати малки парцалчета, предназначени за изхвърляне. „Постарах се да съчетая колорита на Африка с организацията и реда, на които се научих в Швейцария, и се радвам да споделя това с вас“ – каза проф. Момар Сек.

Проф. Момар Сек благодари на проф. Рени Йотова, че го е вдъхновила с поезията си да илюстрира стихосбирката й La perpétuation du Bien („Увековечаването на доброто“). Допаднала му е идеята за обединяващата роля на доброто в света. Той съобщи, че техният проект, който е мост между културите на Сегегал и България, ще има своето продължение: на 29 октомври в Сенегал книгата ще бъде продавана с цел събраните средства да бъдат дадени в подкрепа на училищата в страната.

След откриването на изложбата проф. Рени Йотова и праф. Момар Сек имаха възможност да раздадат автографи на общата им книга.

Изложбата ще продължи до 10.11.2023 г. в галерия „Мисията“.

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Сродни публикации на сйта ни:

Изложба на сенегалския художник Момар Сек, посветена на 30-годишнината от членството на България във Франкофонията

Сенегал посрещна с интерес Дните на българската култура

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал