Испанска галавечер на фестивала „Синелибри“

Публикувано:
15:58ч / 20.10.2023г
Брой прочитания:
228
Брой коментари:
0

На снимката: в началото на събитието говори Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Испания у нас, вдясно е Весела Петрова от посолството на Испания, вляво – Станислава Айви от екипа на „Синелибри“.

Испанската галавечер на фестивала „Синелибри“ се състоя на 19 октомври т.г. в кино „Люмиер“. На нея беше прожектиран филмът „Истории, които не са за разказване“ на режисьора Сеск Гай. Събитието се вписва в културната програма на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, което продължава до края на годината, затова на него присъства голяма част от състава на посолството на страната, както и на Институт Сервантес-София с директора му Мария Луиса Сантос.

На снимката: Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Испания у нас, разговаря с директора на „Синелибри“ Жаклин Вагенщайн. Вдясно от нея са заместник-посланичката Хайоне Серейхо и испанската актриса Карла Нието.

Преди прожекцията встъпителни думи признесе Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Испания у нас. Той поздрави Жаклин Вагенщайн, създател и директор на фестивала „Синелибри“, че го провежда вече 9 години.

Поздрав към публиката отправи испанската актриса Карла Нието, член на международното жури на фестивала за пълнометражни игрални филми.

За впечатленията си от творчеството на Сеск Гай говори актьорът Иван Бърнев. След главната си роля във филма „Васил“ той играе в пиеса на испанския режисьор, по която е заснет известният у нас филм „Сантиментално“. В България тя се играе със заглавие „Съседите отгоре“. Премиерата на спектакъла ще бъде на 3 декември в Theatro отсам канала.

Накрая беше излъчено видеоинтервю на Станислава Айви от екипа на „Синелибри“ със Сеск Гай. Той изрази съжалението си, че не може да бъде в България в този момент, още повече, че негова пиеса сега се поставя на софийска сцена.

Кадър от първата част на “Истории, които не са за разказване“, по която Сеск Гай е имал намерение да направи самостоятелен филм. В нея зрителите виждат едно от най-необикновените обяснения в любов при тривиалните обстоятелства на любовния триъгълник. Снимка: „Синелибри“

Видеоинтервюто с режисьора въведе публиката в атмосферата на „Истории, които не са за разказване“. „Има някои случки в живота ни, които сме готови да споделим, но има и такива, които крием, предпочитаме да не се знаят, било то от свенливост или гордост, защото са тема табу или просто ни карат да се чувстваме глупаво – каза Сеск Гай. – Почти винаги, когато създавам филми, прекарвам доста време в обмисляне на онази част от живота, която крием. Конкретно в “Истории, които не са за разказване“ е точно така, Някои от тях вече ги бях написал преди време, първата особено я мислех за самостоятелен филм, но така и не я бях завършил. Иначе всяка история е нещо, което съм преживял, или са ми разказали, или просто ми хрумва.“

Режисьорът сподели, че за него любима част от процеса при създаването на един филм е внимателният подбор на актьорския състав. Резултатът е букет от актьори, които перфектно се превъплъщават в ролите си: Анна Кастийо, Чино Дарин, Хавиер Камара, Марибел Верду, Хавиер Рей, Александра Хименес, Мария Леон, Алекс Брендемул, Хосе Коронадо и др

Във филма са включени пет истории, които на пръв поглед изглеждат обикновени, но всяка от тях е заредена с много емоции. Те хем са смешни и то така, че зрителите буквално се заливат от смях, хем донякъде са тъжни, без да са трагични, така че оставят светло чувство. Във видеоинтервюто си Сеск Гай каза, че хората плачат по едни и същи поводи, но се смеят на различни неща, затова е много трудно да се правят комедии. Със сигурност може да се каже, че „Истории, които не са за разказване“ успя да ни разсмее от сърце, но и да ни трогне.

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Фоторепортаж от откриването на испанската галавечер може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Почетохме 100-годишнината от рождението на Итало Калвино в Каза Либри

Каре аса от финландски кинозвезди играят в „Четири непораснали възрастни“

Албанска киносатира за режима на Енвер Ходжа с премиера на „Синелибри“

Моника Белучи – героиня във филм по комикс на фестивала „Синелибри“

„Ваймар Експрес“: пътуване към мрачното минало на Фани Попова-Мутафова

Синелибри започна с „Клети създания“ на Йоргос Лантимос

Финландската звезда Алма Пьойсти отново на български екран на фестивала „Синелибри“

Филми за любовта ще доминират на фестивала „Синелибри“ 2023