Чествания за 90-годишнината на Столична библиотека

Публикувано:
09:29ч / 24.10.2018г
Брой прочитания:
183
Брой коментари:
0

Библиотеката на София организира голямо юбилейно четене по случай 90-годишнината си в столичната зала „България”. От 18:00 ч. на 24 октомври 2018 г., в деня на юбилея, приятели на библиотеката ще я поздравят с поетично-музикален спектакъл „Четем и свирим за Столична библиотека и нейните приятели“. В него ще вземат участие известни български поети и музиканти, като: камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, Георги Константинов, Михаил Белчев, Марин Бодаков, Хайгашод Агасян, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Стефан Вълдобрев, Елин Рахнев, Георги Георгиев от група „Остава“, Анджела Родел, Иван Христов и др.

Също на 24 октомври 2018 г. от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба „Съдбата на книгите“. В нея посетителите ще могат да видят „арестувани“, инкриминирани и спасени книги от фондовете на Столична библиотека. Книги, които интригуват с интересната си история на създаване, издаване, как са попаднали и как са съхранени в библиотеката. Ще бъдат представени книги с уникално полиграфично оформление, редки екземпляри, с автографи на известни личности, както и издания, които са част от библиотеката на Дирекцията и са иззети при обиски. Във фондовете ни се съхраняват библиотеките на Пенка Шишманова (съпруга на Димитър Шишманов и майка на директора Панайот Савов), на Васил Пундев, Орлин Василев, Никола Балабанов, Кирил Христов, част от библиотеката на Иван Денкоглу и др.

В Американския център на библиотеката продължава и Юбилейната научна конференция „Библиотеката в / и града” с участието на авторитетни учени по библиотекознание, културология, социология, IT и др., като проф. Михаил Неделчев, проф. Калин Янакиев, доц. Георги Лозанов, проф. Александър Кьосев, проф. Анна Кръстева – НБУ, проф. Вера Ганчева и чуждестранни гости от Кипър, Сърбия и Македония. Сред тематичните направления на конференцията са: Библиотеката на София – книжовната памет на столицата в историческите традиции на България; Библиотеката в социокултурната среда на интелигентния град; Библиотеката в цифрова градска среда и др.

Ще бъде представена и документалната книга „Моята София. Спомени от съвременниците”. Книгата е съставена на базата на дигитализираната версия на сп. „Сердика” (1937-1952). Материалите изграждат облика на града през очите на съвременниците, съставят пъстра картина на софийското всекидневие в миналото. Подбрани са малко познати спомени, публикувани в списанието за времето преди Освобождението до 50-те години на миналия век.Статиите са представени с факсимилета, придружени с кратки обяснителни бележки за авторите, сред които са: Стефан Бобчев, Йордан Венедиков, Димитър Шишманов, Христо Бръзицов, Орлин Василев, Боне Хаджибонев, генералите Николский и Моссолов, както и стихотворения, посветени на София, от Кирил Христов, Елисавета Багряна и Асен Разцветников. Посвещава се на 140 години от Освобождението на София.

Честването е под патронажа на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова.

 

Източник: Столична библиотека