Н.Пр. Закиа Ел Мидауи подкрепя таланти и културни инициативи

Публикувано:
15:42ч / 24.04.2020г
Брой прочитания:
779
Брой коментари:
0

В рубриката ни „Мисия Меценат“ досега е ставало дума за отделни личности, фирми, държавни програми в подкрепа на изкуството и образованието. За първи път ще представим в нея един чуждестранен дипломат – Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България от 26 ноември 2016 г.

За втора година поредна година (2019 и 2020) мароканската посланичка е спонсор и почетен патрон на Нов симфоничен оркестър (НСО), основан през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова. Той се състои от 800 музиканти, повечето от които са млади хора. Пет пъти годишно те имат концерти в зала „България“. Представят се и на други сцени. Музикалната формация не получава държавна субсидия, а се финансира изцяло от дарения на частни спонсори, любители на музиката и културата като посланик Ел Мидауи. В софийската си резиденция тя вече няколко пъти организира камерни концерти с представители на оркестъра, съпътствани от приеми, на които кани дипломати, акредитирани в България, представители на медиите и частния сектор. Целта е гостите да бъдат насърчени да подкрепят финансово талантливите изпълнители.

Друг български музикален талант, когото мароканската посланичка цени, е фолклорната певица и бивша баскетболистка Поли Паскова, която неведнъж е пяла на прояви, организирани от мароканското посолство в София. През април 2018 г. певицата зарадва с изпълненията си деца, живеещи в центъра за настаняване в Самоков и надзорния му персонал, за които Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи даде обяд в резиденцията си.

Посланичката на Мароко обаче е чувствителна не само към музиката, а и към литературата. Тя веднага подкрепи идеята на нашата фондация „Европа и светът“ да бъде организирана първата Вечер на мароканската поезия в България. Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи не просто наблюдаваше подготовката на събитието, а лично участваше в нея. По предложение на тогавашната съветничка в посолството, г-жа Малика Ел Хаддад, тя покани мароканската поетеса и журналистка Надя Якин, която живее в Германия, да се включи в поетичната вечер, а ръководената от нея организация Мароканско-германската асоциация за култура и интеграция – да стане съорганизатор, заедно с посолството на Мароко и с фондацията ни. Специално за събитието от Рабат пристигна Назиха Ал Мунтасир – поетеса, художничка и моден дизайнер. На 1 юни 2018 г. бяха представени стихове от 10 съвременни марокански поети – преводите от арабски бяха дело на поета и преводач Хайри Хамдан, а от френски – на Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“. Участва и поетът и музикант Иван Христов, който участва месеци по-рано в Международния форум на поезията в мароканския град Сафи, където беше удостоен с почетната награда „Културата е убежище на човечеството“. Мястото на събитието отново беше резиденцията на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи.

Интересът, който предизвика тази културна проява, стана причина да бъде организирана втора Вечер на мароканската поезия, този път в клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти като тогава в нея се включиха и актьорите Ива Караманчева и Георги Михалков, както и поетът Ивайло Диманов.

Събитието от 1 юни 2018 г. имаше и друго своеобразно продължение. Поетесата и журналистка Надя Якин, в качеството си на председател на Съвета на мароканките по света, реши да организира първия по рода си Дипломатически културен салон именно в София, където Мароко има толкова деен и подкрепящ културното общуване между народите посланик в лицето на Н.Пр. Закия Ел Мидауи. Замисълът на тези салони, които ще се провеждат в различни държави, е да създадат среда за диалог и обмяна на опит между дипломати, политици и представители на културата, изкуството, науката, спорта в името на по-близките отношенията между Мароко и другите страни, в които Кралството е представено на дипломатическо и консулско равнище.

Дипломатическият културен салон в София се състоя на 3 януари 2020 г. По време на събитието Надя Якин връчи на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи специалното отличие под формата на златна звезда „Жена дипломат и интелектуалка“ от името на Съвета на мароканките по света за активната й дейност като посланик.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов поднесе на посланичката почетен плакет от Съюза на българските писатели за приноса й за българо-мароканското литературно сътрудничество.

Същата вечер Надя Якин и Боян Ангелов подписаха документ за сътрудничество между ръководените от тях организации. Н.Пр. Закиа Ел Мидауи раздаде подаръци и отличия на изтъкнати български писатели, както и на други българи, работещи за развитието на отношения между двете ни страни. Подаръци от посолството получиха и Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, и Елина Топалска, хореограф на танцовата група Софистик-живо. Интересна подробност е, че мароканската посланичка беше поканила за участие в първия дипломатически културен салон младежката танцова група Софистик-живо, след като лично я беше открила чрез видеозаписи в интернет и беше преценила, че е добре тези талантливи български танцьори да се включат в художествената част на събитието.

Живият интерес към културните събития в България стана причина Н.Пр. Закия Ел Мидауи да вземе участие в Международния младежки фестивал „Музите“, организиран от 5 до 15 юли 2019 г. в Созопол. На благотворителния базар по време на фестивала посолството на Кралство Мароко се представи с няколко занаятчийски продукта и чаена церемония, които привлякоха туристите. Събраните средства бяха предадени в полза на деца сираци и хора с увреждания.

По покана на кметовете на много градове и села в различни региони на България Н.Пр. Закия Ел Мидауи участва в традиционните им годишни фестивали: в София, Пловдив, Казанлък, Габрово, Трявна, Благоевград, Троян, Белица, Борино, Баните, Самоков, Момчиловци, Рибново, Созопол, Мадан, Габрово, Велико Търново, Нова Махала и др.

Като човек, отворил душата си към българите, мароканската посланичка навсякъде става органична част от празника им и дори понякога облича нашенски носии, както може да видите на снимката вляво. От своя страна на тези прояви тя представя културното многообразие на своята страна чрез изложби със снимки и плакати с живописни марокански пейзажи и исторически паметници и модни ревюта на марокански кафтани.  Местните жители могат да опитат и прочутите марокански ястия и традиционния ментов чай. Така се осъществява реален диалог между културите. При тези пътувания из България Н.Пр. Закия Ел Мидауи винаги кани и Екатерина Павлова,  главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“ и председател на „Сдружение 21 век“, което от години провежда инициативата „Покажи традицията! Подари празник!“

Н. Пр. Закиа Ел Мидауи е председател на групата на франкофонските посланици в България. Една от основните й задачи през настоящата година е да подготви с колегите си и с представители на франкофонски организации, представени у нас, отбелязването на 50-ата годишнина на Международната организация на Франкофонията. Извънредната ситуация във връзка с коронавируса отложи във времето предвидените прояви във връзка с тази годишнина, но в даден момент те ще се осъществят. Едно от събитията ще бъде връчване на отличия на талантливи българи франкофони, които са допринесли – всеки в своята сфера – за популяризирането на френския език в България.

Снимките от с. Момчиловци в публикацията са от личния архив на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи.

Източник: www.evropaworld.eu