Европейски дни на наследството 2016 в София

Публикувано:
08:30ч / 17.09.2016г
Брой прочитания:
349
Брой коментари:
0

Инициативата Европейските дни на наследството ще бъде отбелязана с множество прояви през месеците септември и октомври 2016 г. на територията на цялата страна – в над 70 общини от 27 области. София се включва за поредна година в проекта на 17 и 18 септември. Събитието е популярно в цяла Европа и за първи път се провежда във Франция през 1984 г. Програмата в гр. София се подготвя в партньорство с Министерство на културата, Френския институт в България и Столична община.

Повече от 30 сгради в София ще бъдат включени в Европейски дни на наследството.

Какво можем да видим на 17 и 18 септември в София?
За първи път ще може да се влиза в знаковата сграда на Министерство на отбраната. Отворена за посещение ще е и сградата на Народното събрание. Ще можете да посетите една от най-красивите сгради от началото на 20-ти век в София – Военният клуб.

Ако обичате книгите, в Националната и Столичната библиотека можете да видите част от уникалните книжовни богатства, които те съхраняват и да се запознаете с техните дигитални центрове. Искате ли да разгледате Френската Резиденция на улица "Оборище“?

Знаете ли, че гордостта на палеонтолозите – реставрираният скелет на род Дейнотериум се намира в Музея по палеонтология и исторична геология към Софийския университет? В Ректората на университета, гостите ще имат възможност да посетят Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, Аулата, Музея на университета, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, емблематичните аудитории 272-ра и 65-та. Отворени за посещения ще бъдат Биологическият и Богословският факултети, Астрономическата обсерватория и Ботаническата градина. Съдебната палата и БАН ще организират екскурзоводи за посещения в групи в определени часове. За любителите на радиото, врати отваря БНР. Вижте и красивата зала във Френския институт.
Тази година дните, провеждането на Европейски дни на наследството съвпада с Деня на София – 17 септември. По този повод сме подготвили и много съпътстващи събития.

Изложбата „40 години историко-археологически резерват „Антична Сердика – Средновековен Средец“, която Музея за история на София посвети на Европейските дни на наследството ще очаква посетители в Ларгото, където ще можете да се насладите и на концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

В градината зад сградата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН ще можете да видите изложбата „Пътя на килима“, който ще ви отведе от Азия през Европа до Северна и Южна Америка.

Националният литературен музей също е подготвил богата литературно-музикална програма за децата и възрастните пред Къщата на Яворов.

Да не пропуснем и Софийската филхармония, където ще можете да чуете изпълнение на орган.
Очакват ви още много изненади. Програмата е на www.institutfrancais.bg
Отбележете, че посещенията могат да стават в посочените в програмата дни и часове и съобразно спецификите на отделните сгради.
Партньори на събитието в София са Vivacom, Société Générale Expressbank, TelusInternational, Oberthur Fudiciare, вината Artistique.

През 2016 година официалните чествания по повод Европейските дни на наследството в България ще се проведат в гр. Сандански. Съвместно с общинската администрация Министерството на културата организира национално ателие и информационна  среща, в които ще участват специалисти от различни сфери, изследователи, музейни работници и представители на местната власт от няколко области в страната. Със съдействието на Археологически музей – Сандански ще се проведат и традиционните Класове на наследството, които имат за цел да насърчат интереса на младите хора към културното наследство и да ги ангажират с неговото опазване.

В ролята си на Национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството в България Министерство на културата предоставя Национален календар от над 350 събития, организирани от присъединилите се в тазгодишната кампания партньори. Календарът е изготвен в сътрудничество с общинските администрации, местните музеи, галерии, читалища, театри, неправителствени организации и др.

Натиснете тук, за да видите картата

Народното събрание ще се включи в отбелязването на Европейските дни на наследството в България и ще отвори врати за граждани на 17 септември 2016 г. от 10.00 до 16.00 часа.

На 17 септември,събота, в Деня на София с вход свободен за посетителите ще работи Парк-музей „Врана“

Дом на Европа, ул. Раковски 124, 17 септември, от 10.00 до 14.00 ч.
Посещение на 1-ви етаж: информационен център, в който посетителите могат да се запознаят с дейността на еропейските институции и работата на техните представителства в България.

Софийската филхармония ще бъде отворена на 17.09 от 10:00-12:00 ч.

Изпълнение на органиста Велин Илиев от 11.00 ч. (продължителност 20 мин.)

Министерството на отбраната ще бъде отворено за посещение от 10.00 до 12.00 ч. на 17 септември, събота

Френската Резиденция ще бъде отворена за публика на 17 септември, събота, от 10.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 18.00 ч.

Моля да представите на входа документ за самоличност. Няма да се допуска да влизат хора с големи чанти, тип пътнически сакове.

Контрол и проверка на личния багаж

Централен военен клуб
бул. Цар Освободител 7

14.00 – 18.00, събота 17 септември, зали и тераси на 2-ри етаж
10.00 – 14.00, неделя 18 септември, зала Концертна

Българска академия на науките (БАН)

17-18 септември
11.00 – 14.00
посещения с гид

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще се присъедини към инициативата на 17 септември 2016 г.

В Ректората гостите ще имат възможност да посетят

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“,

Аулата, Музея на Софийския университет,

Музея по палеонтология и исторична геология,

Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми,

емблематичните аудитории 272-ра и 65-та.

Предвиждат се посещения също в Биологическия и Богословския факултети, Астрономическата обсерватория и Ботаническата градина – София.

Възможности за организирани посещения с начало 10.00 часа и 14.00 часа, 17 септември 2016 г. в:

–          Ректората на Софийския университет, бул. „Цар Освободител“ № 15. Сборен пункт на входа на Университетската библиотека;

–          Богословския факултет на Софийския университет, пл. „Света Неделя“ № 19. Сборен пункт на входа на факултета;

–          Биологическия факултет на Софийския университет, бул. „Драган Цанков“ № 8. Сборен пункт на входа на факултета;

–          Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина;

–          Университетската ботаническа градина – София, ул. „Московска“ № 49.

Във времето от 10.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа; 17 септември 2016 г. – свободно посещение на Аулата и трите музея в Ректората.

За подробна информация следете сайта на Френския институт:http://goo.gl/mULO9r

Източник: Френски институт в България