Ден на Африка в София 2017

Публикувано:
13:24ч / 26.05.2017г
Брой прочитания:
928
Брой коментари:
0

Денят на Африка, 25 май, тази година беше отбелязан в Аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ с конференция на тема: „България – Африка – 21-ви век и отвъд“. Тя беше организирана от групата на Африканските посланици с доайен Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи, посланик на Египет в България. Групата на Африканските посланици е съставена от ръководители на мисии и почетни консули в България, в която влизат посланиците на Алжир, Египет, Мароко, Нигерия (със седалище в Букурещ), Южна Африка и Судан, ръководителят на мисията на Либия, почетните консули на Уганда, Екваториална Гвинея, Гвинея, Кения и Сейшелските острови.

Н.Пр. Манал ел Шинауи
Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи

Събитието се проведе под патронажа на президента на Републиката Румен Радев. На него присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. Ръководството на Софийския университет беше представлявано от неговия заместник-ректор проф. д-р Мария Стоева, отговаряща за международната дейност. Присъстваха дипломати, учени, студенти, журналисти.

Приветствия към присъстващите прочетоха Вероника Орбецова, съветник по въпросите на политиката към президента на Република България и Тодор Стоянов, заместник-министър на външните работи.

В своето встъпително слово Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи припомни, че през предишни години африканските посланици са отбелязвали с културни прояви в София Деня на Африка, 25 май – датата, на която е създадена Организацията за африканско единство, сега известна като Африканския съюз. Тази година общото решение е било честването на Деня на Африка да бъде по-различно. Така се ражда идеята за конференцията, която да представи възможности за сътрудничество между африканските държави и България в различни сфери: икономиката, енергийните въпроси, образователния обмен.

Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи наблегна на значението, което африканските народи отдават на програмата Дневен ред 2063 на Африканския съюз. Тя е стратегическа рамка за социално-икономическия проект на континента през следващите 50 години. Водещата визия на тази програма е интегрирана, благоденстваща и мирна Африка, ръководена от собствените си граждани и представляваща динамична сила на международната сцена. През 2016 г. тема на Африканския съюз бяха човешките права, със специален акцент върху правата на жените. През 2017 темата е „Извличане на ползи от демографския дивидент чрез инвестиции в младежта“. Всъщност, инвестициите днес в младежите, които представляват най-голямото предимство на Африка, са голям фактор за проектите за развитие на континента през следващите 50 години.

Специално внимание Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи отдели на връзките между африканските страни и техните международни партньори, главно Европейския съюз. Първата среща на върха ЕС-Африка бе проведена в Кайро през 2000 г. и постави началото на партньорството. Важен беше акцентът на Четвъртата среща на върха, проведена в Брюксел през 2014 г. под надслов „Инвестиране в хората, просперитет и мир“. Поредната такава среща ще се състои през ноември тази година в Абиджан, Кот д’Ивоар. Има много възможности за сътрудничество между двата континента в селското стопанство, промишлеността, инвестициите, възобновяемата енергия, младежта и образованието.

Традиционни са отношенията между африканските страни и Република България – подчерта Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи – и фактът, че много български експерти са били в африканските страни през последните десетилетия, подпомагат сътрудничеството в различни области: икономика, туризъм, търговия, култура, образование. В заключение тя изрази очакванията си за по-активно парламентарно сътрудничество и създаване на приятелски групи.

На конференцията в Софийския университет специално внимание беше отделено на връзките между Африка и Европейския съюз и на значението на обмена в областта на образованието. Доклади изнесоха доц. Марселен Йовоган от Стопанския факултет на Софийския университет, проф. Динко Динков, доц. Светла Бонева и проф. Димитър Димитров от УНСС, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и др.

Някои от африканските посолства бяха подредили щандове с информационни материали за страните си, както и с характерни предмети от националната култура и изкуство. Участниците и гостите на конференцията имаха възможност да опитат и типични кулинарни специалитети от Африка.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук. 

Източник: www.evropaworld.eu