Денят на Африка в София

Публикувано:
11:35ч / 26.05.2015г
Брой прочитания:
1 103
Брой коментари:
0

Вчера в София беше отбелязан Денят на Африка. Групата на африканските посланици в България, чийто дойен е Н.Пр. Латифа Ахарбаш, посланичка на Мароко, избра за случая темата „Африка: земя на големи възможности”. Събитието беше под почетния патронаж на министъра на външните работи Даниел Митов.

Честването на Деня на Африка даде повод отново да стане дума за значението на историческите връзки и бъдещото партньорство между България и Африканския континент. По времето на социализма това пъртньорство беше по-интензивно и се дължеше предимно на политическите съображения на тогавашните партийни и държавни ръководители. Днес перспективата е за повече инвестиции и икономически обмен, за по-близки професионални и лични контакти.

Бъдещето е в Африка! – с такова самочувствие върви към своя утрешен ден най-горещият континент. И има основания за това. Доказателствата можеха да се видят в изложбата с информационни материали и оригиналните предмети, изработени в африкански страни. Имаше танци и кулинарни специалитети, на които приятелите на Африка в София се насладиха с удоволствие. В тържеството се включиха политици, дипломати, представители на академичните среди и бизнеса, журналисти, творци.

Групата на африканските посланици, акредитирани в София, се състои от посланиците на Алжир, Египет, Либия, Мароко, Нигерия, Судан и Южна Африка, както и почетните консули на Гана, Кения, Мали, Сейшелите и Уганда.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Източник: Посолство на Мароко в България