Денят на Аюрведа в посолството на Индия в София

Публикувано:
12:33ч / 21.11.2022г
Брой прочитания:
220
Брой коментари:
0

Световният ден на Аюрведа (25 октомври) беше отбелязан в посолството на Индия в София на 18 ноември т.г. със събитие, организирано от Фондация „Девам“ и Асоциация „Аюрведа“. Любезни домакини бяха индийският посланик у нас Н.Пр. Санджай Рана и съпругата му Барбара Яворска. Участваха студенти по индология в Софийския университет и приятели на Индия.

Гостите бяха сърдечно приветствани от Н.Пр. Санджай Рана и от водещата на събитието д-р Мона Каушик – фолклорист, културолог, писател и преподавател в катедра „Класически изток“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на Фондация „Девам“.

Трима студенти индолози изпълниха специална молитва. Последва лекцията „Аюрведа – древната наука за дълголетието“, която изнесе д-р Антоанета Заркова от Аюрведичен център-София. В нея тя се върна към далечните корени на тази наука за човешкото здраве и изказа предположението, че е възможно прабългарите също да са практикували Аюрведа, защото са тръгнали към Европа от земите, където тя се е зародила.

Д-р Заркова се спря на основните постулати на това древно знание и с трите типа „доша“ според него: вата, пита, кафа. Доша е комплексно понятие. То се отнася до особеностите на телесната конструкция, интелекта и темпермента на всеки индивид.

Двете приложени снимки показват как лекторката се постара да онагледи какви са трите типа „доша“ като покани за съдействие трима от присъстващите. Дамата вляво е „кафа доша“, господинът вдясно – „вата доша“. На втората снимка към тях се присъедни и млада госпожица, определена от д-р Заркова като типична представителка на „пита доша“.

Според Аюрведа, човек би трябвало да подбира храната си в зависимост от своята „доша“. Има хора, които и днес се съобразяват с препоръките на древната наука. Дори обаче да не ги спазваме, има общовалидни съвети, които са изключително полезни. Например, да не преяждаме, особено вечер, за да не създаваме проблеми на организма си при усвояването на храната.

След лекцията опитахме индийски лакомства и чай с джинджифил, канела и босилек.

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от събитнието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu