Денят на Европа в София

Публикувано:
17:14ч / 07.05.2015г
Брой прочитания:
554
Брой коментари:
0

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират съвместно отбелязването на Деня на Европа – 9 май, включваща посещения на ученици и среща със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, президента на Република България Росен Плевнелиев и български евродепутати, както и безплатен тур в София през най-знаковите места за българското членство в ЕС и общата ни европейска история. На 8 май, петък, ще се проведе и дискусия за ЕС като най-успешния мирен проект с участието на вицепремиерът Меглена Кунева, евродепутатите Ева Паунова (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д) и Искра Михайлова (АЛДЕ).

Публична дискусия на тема „ЕС на кръстопът“ на 8 май

На 8 май 2015 г., петък, в Дома на Европа в София (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) от 10.00 до 12.00 часа ще се проведе публична дискусия на тема „ЕС на кръстопът: предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята“. Тя е организирана съвместно от Информационното бюро на Европейския парламент в България, Европейското движение и Съюза на европейските федералисти. Участие в нея ще вземат вицепремиерът Меглена Кунева, евродепутатите Ева Паунова (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д) и Искра Михайлова (АЛДЕ). Регистрацията за дискусията се извършва предварително. Моля да потвърдите участието си на тел. 02/987 22 85 или по ел. поща на адрес:embg@scas.acad.bg.

Младежки ден в Дома на Европа на 9 май

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България отварят вратите си на 9 май за ученици участници в състезанията за програма „Евроскола“. Над 500 младежи ще получат възможност да научат повече за Европейския съюз и европейските институции пряко от хората, които работят в тях, както и да участват в забавни игри с награди, подготвени от членовете на „Младежки екип Европа“.

Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева заедно с президента на Република България Росен Плевнелиев и български депутати в Европейския парламент ще се присъединят за честванията на 9-и май. От 11.30 часа почетните гости ще имат възможност да се срещнат, говорят и обменят идеи с учениците за ползите от обединена Европа, европейските ценности и как да използваме членството, за да променим в положителна насока настоящето и бъдещето на България.

Разходки с ЕВРОнаходки

Друг основен акцент в програма за 9 май ще бъде специално подготвените за случая „Разходки с ЕВРО находки“ в центъра на София. Жителите и гостите на града ще могат да участват в безплатен тур, водещ ги през най-знаковите места за българското членство в Европейския съюз и общата ни европейска история. Разходката ще се проведе както в самия Ден на Европа – 9 май, така и в няколко последователни уикенда след това. Част от всеки тур, който ще бъде придружаван и от специално подготвен гид от Сдружение 365 (Free Sofia Tour), ще бъдат няколко „спирки“, на които ще бъдат засегнати интересни теми от историята на ЕС и от пътя на България към обединена Европа. По време на разходката ще има и игри с награди. Безплатните турове ще се проведат на 9 май в 10.30 ч., 13.00 ч. и 15.30 ч., с начална точка централния вход на НДК. Желаещите могат да се запишат предварително на имейл: EUtour@365association.org, но побързайте, защото местата са ограничени!

#ЕвроПейка

Като част от празника тази година пред Дома на Европа ще бъдат инсталирани стоянка за велосипеди и #ЕвроПейка. С това искаме, от една страна, да приканим жителите и гостите на София да бъдат по-активни и да използват по-устойчиви начини на транспорт като велосипедния, а от друга – да ги стимулираме по време на своята почивка на т.нар. #ЕвроПейка да разговарят по теми, важни за Европа и за европейското бъдеще на България. Инсталациите са изготвени по проекта URBANIK на сдружение Трансформатори.

Вестник „Поколение Европа“

На 9 май също така ще стартира разпространението на четвъртото издание на вестник „Поколение Европа“ на Информационното бюро на ЕП в България, списван изцяло от български студенти. Избраните чрез конкурс автори посетиха през март тази година Европейския парламент в Страсбург, за да се запознаят с институцията и с нейното функциониране и да подготвят своите материали. По време на посещението студентите се срещнаха с редица членове на Европейския парламент от България. Освен в печатния си вариант, който може да бъде намерен в Дома на Европа, вестникът ще бъде публикуван в електронен вариант на 9 май на интернет страницата на Информационното бюро.

Европейската инициатива „Отново на училище“

Инициативата „Отново на училище“ се организира ежегодно от Европейската комисия и Европейския парламент в България. Целта ѝ е да направи Европейския съюз по-близък до своите млади граждани. Служители на европейските институции, младежкият екип Европа и информационните центрове „Европа Директно“ участват в нея като доброволци – връщат се в завършеното от тях училище или посещават проявило интерес училище, за да представят своята работа и да разкажат какво означава Европейският съюз за тях. През 2015 г. инициативата започна на 27 април в Природо-математическата гимназия в Благоевград и ще продължи през целия месец май в училища в 25 града на България.

Ден на Европа

Денят на Европа е празник на единството и мира на стария континент. Той се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на Европейския съюз.

Още по темата в сайта ни:

„Разходки с ЕВРОнаходки“ за Деня на Европа

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България