Деца от центрове за настаняване излагат ярки картини

Публикувано:
19:43ч / 26.05.2023г
Брой прочитания:
195
Брой коментари:
0

На първата снимка: малките художници с техни преподаватели и организатори на изложбата

Ведри картини с шарени цветя и абстрактни пейзажи са сътворили десетина деца от столичните центров за настаняване от семеен тип „Паисий Хилендарски“ и „Софроний Врачански“. Техните произведения може да се разгледат до 30 май т. г. в Галерия Vivacom Art Hall на ул. Оборище 5 в София.  Благотворителната изложба е организирана със съдействието на Инвестбанк. Откривайки експозицията на 25 май, изпълнителният директор на банката Мая Станчева разкри, че в нейния кабинет и в този на колегите й са окачени творби на малките художници от двата центъра за настаняване, които повишават настроението им.

Мая Станчева, изпълителен директор на Инвестбанк, открива изложбата

През изминалата година децата са овладели тънкостите на живописта с помощта на арт терапевт. Разбира се, те нямат претенциите да са станали професионални художници, а и предпочитат колективното творчество. Те съобщиха пред аудиторията, че посвешават изложбата си на момиче от единия от центровете, Мария, която починала преди няколко месеца от скоротечна болест.

Картина от изложбата, напомняща творба на Хуан Миро

Някои от творбите правят много силно впечатление с рисунъка и колорита си. Един развълнуван посетител веднага си купи картина, чийто стил напомня този на испанския майстор Хуан Миро. Но художничката Дияна Драйчева, която е водила заниманията с децата, изтъкна, че приликата е случайна, тъй като познанията на учениците й за световното изкуство не са толкова богати. Директорът на центъра за настаняване „Софроний Врачански“ – клиничният психолог Калин Петков, допълни, че е научил питомците си да правят снимки през параван. Тази техника е позволила на децата да разкрепостят съзнанието си. На фотографиите може да се видят сцени на насилие, на каквито вероятно са ставали очевидци настанените в центровете малчугани.

Посетител купува картина от изложбата още при откриването й

Някои от картините бяха откупени още първия ден, като всяка от тях се продава по 300 лева. Калин Петков изтъкна, че ще заснеме всяко произведение и ще качи снимките във Фейсбук. Всички получени пари ще бъдат използвани в полза на децата, които се ползват с подкрепата на центровете, докато учат, а и след това.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Подробен фотоалбум от изложбата и откриването й може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu