Детски университет във Виена

Публикувано:
19:21ч / 21.06.2024г
Брой прочитания:
141
Брой коментари:
0

© Kinderbüro Universität Wien

Повече от 500 учени от седем университета в австрийската столица предлагат общо 345 лекции за 3500 деца на възраст от 7 до 12 години – това е формулата на Детския университет във Виена, който тази година ще се проведе от 8 до 19 юли.  Участието е безплатно, а изпитите са забранени! Освен лекции на немски език, ще има занятия и на английски, италиански, китайски и български.

Седем виенски висши учебни заведения отварят вратите си за любопитни деца на възраст между седем и дванадесет години. През двете летни седмици децата ще имат възможност да посещават различни лекции, семинари и уъркшопове в истински университети, като всички лекции са безплатни, а записването на желаещите за тазгодишното издание вече тече. Най-младите „студенти“ могат да подберат програмата си и онлайн. Всяко дете на възраст от 7 до 12 години, без значение от кое училище и с какъв успех, може да се запише за най-много седем лекции, два семинара и два уъркшопа. В летния университет ще работят 500 преподаватели с 3500 деца.

© Barbara Mair / Kinderbüro Universität Wien

Разнообразната програма позволява на децата да се потопят в различни области на науката – от архитектура до икономика, здравеопазване, природа, език и култура и чак до история. Тазгодишната тема „гражданско участие“ предлага богата програма. Например децата ще научат какво означава приобщаване и защо тяхното мнение има значение. За връзката между TikTok и политиката ще говори Софи Лехелер, комуникационен експерт във Виенския университет. Младите студенти, които се интересуват от банково дело, ще имат възможност да се срещнат с членовете на ръководствата на големи банки и да проверят финансовите си умения в специално подготвена викторина.

Под мотото „Да създадем заедно един по-добър свят“ децата ще се занимават с теми като справедливост, устойчивост и човешки права. В програмата са включени и други актуални теми като климат, енергия и околна среда. Децата ще имат възможност и да надникнат в бъдещия свят на труда, да разгледат предимствата и недостатъците на изкуствения интелект и да открият нови възможности за кариера чрез семинари.

© KinderuniWien

Организаторите са подготвили и още много други интересни теми от най-различни области на науката.  Но ваканцията е преди всичко време за почивка и развлечение. Ученето се превръща в игра, която продължава и в междучасията. А в обедната почивка отваря врати детската менза. Обучението завършва с официалното връчване на дипломи от Детския университет – също като при големите.

История на Детския университет

В сегашния си вид Детският университет във Виена съществува от 2003 година. Някога той е създаден като иновативна форма за работа с децата по време на летните ваканции. Основаването му обаче се опира по-скоро на сериозна педагогическа концепция, отколкото на иновативна публична дейност. А когато отваря врати с 65 курса и 115 лектори, привлича интереса на 1036 деца. По-късно бройката значително нараства, но най-важното е, че посещението остава безплатно. Тази уникална образователна програма е въведена с цел да предостави на децата достъп до висше образование и наука по интересен за тях начин. Основните цели на въвеждането на Детски университет са стимулиране на любопитството и интереса към науката, демократизиране на образованието, ранно образование и развитие на уменията.

Източник: Бюро за международни връзки на община Виена в София