Прием по повод националния празник на Словакия – Деня на Св. Св. Кирил и Методий

Публикувано:
11:08ч / 22.06.2024г
Брой прочитания:
143
Брой коментари:
0

Н. Пр. Васил Гривна произнася приветствие по случай националния празник на Словакия в присъствието на българския вицепрезидент Илияна Йотова (вляво). Речта му бе превеждана на български от Димана Иванова (вдясно)

На 20 юни т.г. в Посолството на Словашката република в София бе даден прием по случай националния празник на страната – Деня на Св. Св. Кирил и Методий. На приема присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министри и зам.-министри, депутати, посланици и други дипломати, преподаватели, преводачи и приятели на братска Словакия.

Словашкият посланик Н. Пр. Васил Гривна изтъкна в приветствието си, че странат му има шест официални празника, но един от тях е особено важен, тъй като на него се почита делото на светите братя Кирил и Методий, което свързва нашите два народа. Празникът в Словакия съвпада с датата, на която е напуснал този свят по-възрастният от двамата славянски светци – архиепископът на Моравия Св. Методий. Както изтъкна посланик Гривна, това не са единствените културни връзки между нашите два народа. От един век в университета в Братислава се изучава български език, а българското училище „Хр. Ботев“ във словашката столица ще навърши 75 години.

Вицепрезидентът Илияна Йотова допълни, че преди шест години тя лично е ходила на поклонническо пътуване в Словакия по стъпките на Солунските братя, и че по покана на княз Борис I учениците им намират радушен прием в България, където създават кирилицата и полагат основите на славянската цивилизация.

Посланик Гривна припомни, че през май т. г. у нас бяха върнати тленните останки на цар Фердинанд. Той добави, че бившият български монарх е живял четвърт век в днешна Словакия, в своя замък Свети Антон. Словашкият посланик покани гостите да опитат специалитета халушки с овча извара, който е бил любим на цар Фердинанд.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Още снимки от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu