Детско тържество в Чешкия център

Публикувано:
16:21ч / 30.10.2015г
Брой прочитания:
276
Брой коментари:
0

В пъстро тържество се превърна връчването на Почетните грамоти от Международната детска художествена изложба „Лидице“ 2015, което се състоя на 29 октомври в Чешкия център в София. Пъстротата идваше от многото детски рисунки по стените на залата и в салона пред нея, подбрани от предишни издания на изложбата през различни години. 12 български деца от художествени школи в Плевен, Пловдив, Ловеч, Търговище и София са отличени за свои рисунки и фотографии в последното 43–то издание на изложбата, която всяка година е с различен тематичен акцент. Този път децата трябваше да пресъздадат творчески темата „Светлина“ и получените произведения от цял свят са 25000! 211 са от България и сред такава конкуренция 12-тимата наградени наистина имат основание за гордост! – подчерта във встъпителното си слово директорката на Чешкия център Катерина Хуртаева.

Грамотите беше поканен да връчи от Н. Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република в България, който създаде настроение сред присъстващите като започна с пояснението, че има 6 внучета на възраст между 2 и 13 години. „Наблюдавах ги как растат и сега разбирам посланията на детските рисунки! “ – каза той и напомни, че в чешката история село Лидице е свързано с трагични събития, навяващи тъга, но благодарение на Международната детска художествена изложба, носеща името на това село, тъжният повод остава на заден план.“

„Преди да дойда в София работих в Северна Корея – допълни Н.Пр.Душан Щраух. – През 4-те години, докато бях там, два пъти позволиха на деца да участват в конкурса „Лидице“, но само веднаж можах да се срещна с тях. Атмосферата при тази среща беше тягостна, за разлика от тази, която усещам тук.“

После посланикът на Чешката република връчи грамотите на: Ива-Мария Савчева (16 г.), Виктория Костова (8 г.), Елика Лишковска (13 г.), Елеонора Герганова (11 г.) – всички от Плевен, Стоян Добринов (9 г.) от Ловеч, Йордан Андреев (15 г.)от Пловдив, Цвета Дочева (8 г. ), Антония Иванова (8 г.) – и двете от София. От столицата е и най-малката българска участничка в това издание на изложбата е Алиса Джонева, (5 г.).

Поради невъзможност да присъстват на церемонията допълнително ще получат грамотите си Анита Ковачева (12 г.) от София и двете седемгодишни момичетта от Търговище Теодора Русева и Елица Иванова.

След връчването на грамотите музикални творби от чешки композитори изпълниха 15-годишните Дарина Дикова и Виктор Костов от Националното музикалното училище „Любомир Пипков“, представени от Магдалена Манолова, която редовно организира музикални вечери в Чешкия център. Беше прожектиран и кратък филм за Международната детска художествена изложба „Лидице“.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

 

Източник: www.evropaworld.eu