Изложба на керамика от Фейхан Байък

Публикувано:
15:09ч / 29.10.2015г
Брой прочитания:
331
Брой коментари:
0

В навечерието на националния празник на Турция вчера в столичната галерия „Алгара“ беше открита изложба с керамики на Фейхан Байък. Творбите й отразяват нейните последни търсения, вдъхновени от сътрудничеството с Музея на анадолските цивилизации в родната й Анкара. Неслучайно е избрано заглавието на изложбата – „Анадола, моя земя”, тъй като славатFEYHAN BAYIK FATIMA'S HAND (2)а на древна Анатолия като люлка на цивилизации е впечатляваща. Изглеждащите на пръв поглед непретенциозни глиненFEYHAN BAYIK DDOUBLE-HEADED EAGLEи съдове, са произведени по специална възстановена технология чрез изпичане в открити пещи с дърва и въглища, както това е ставало преди повече от пет хилядолетия и са естествено оксидирани. Почти всички представляват точни реплики на изложените в музея на цивилизациите в Анкара първи археологически находки от откритите в Мала Азия селища на хети и хитити. Забележителна част от изложбата заемат копията на древни ритуални съдове за извържване на възлияния пред олтарите на множеството богове на различните народите, населявали региона. Отделено е място и на фигурките в размер едно към едно, посветени на култа към богинята-майка, разпространен от Мала Азия на Балканите, както и на орловите глави, пренесени от гръцко-византийската култура. Те са редом с двуглавия орел, който последвалите преселенията селджуки са донесли със своята култура през 10-12 век от н.е., преди да бъдат на свой ред изместени от османските турци.

Голямо е разнообразието от мотиви и съвременни техники на изпичане и оцветяване, което отразява богатите традиции на културното наследство, от което керамичката се възползва с много усет и чувство за мярка. Не са пренебрегнати и съвременни традиционни мотиви и форми, вдъхновени от турската и световна литературна класика и история като „Квазимодо”, „Анадолска жена”, „Ататюрк”, „Газела”. Впечатляваща е широтата на мироглеFEYHAN BAYIK FOTOда на Фейхан, обърнат към други култури и религии – колекцията й на тема „Великденски яйца” е много търсена в космополитния Истанбул и тя получава непрекъснато поръчки за нови количества.

Госпожа Фейхан Байък е випусник на Факултета по финанси на Университета „Гази”  в Анкара и след успешна кариера като финансист в Турската делова банка, една от водещите в Турция, се оттегля през 1998 г., посвещавайки се на изкуството на керамиката. Причина за този обFEYHAN BAYIK IDOL (1)рат в живота й е вярата, че енергията на земята винаги я е привличала неудържимо. Тя решава да се посвети с удоволствие на това съприкосновение с форми и цветове, породени от контакта с глината. Обича да работи с ръцете си и страстта към месенето на тесто в кухнята преминава неусетно в желание за изработване на трайни керамични предмети  с непреходна красота. За да реализира тази си убеденост, Фейхан се насочва към изучаване на изкуството на керамиката в Културния център на името на Ататюрк в Анкара. Първоначално изработва стенни панели, а после различни статуетки и съдове, като в творбите й все повече изкристализира изчистеният стил и топлите земни тонове на произведенията, съхранили традициите на древната анадолска земя. Докато твори в своето ателие в Анкара, Фейхан предпочита да не следва предварително изготвени проекти, а се води от моментните хрумвания и вдъхновения, отразяващи емоциите й при съприкосновение с глината. Участвала е в над двадесет смесени и авторски изложби в Турция и зад граница. Произведенията й са изложени в много чужди галерии и частни колекции в Анкара, Измир, Антакия, Пловдив, Монреал, София.
FEYHAN BAYIK EGYPTIAN EYE (2)FEYHAN BAYIK GRIFFON (1)

Източник: Галерия "Алгара"