ЕХРО 2015 – павилионът на Италия

Публикувано:
13:26ч / 31.10.2015г
Брой прочитания:
365
Брой коментари:
0

Днес е последният ден на ЕХРО 2015 в Милано. Имахме щастието да го посетим и ще продължим да разказваме за него, но от утре – вече в минало време. Решихме в последния ден от Световното изложение да посветим специлна публикация на централния павилион на домакините, наричан Palazzo Italia (в случая може да се преведе като Палатата на Италия, макар че основното значение на думата „рalazzo“ е „дворец“). Пред него винаги имаше дълги опашки.

IMG_0279Успяхме да го разгледаме, благодарение на отзивчивостта на Службата по комуникация и международни медийни връзки на Световното изложение. Наш водач беше представителят на тази служба Якопо Морескини, за което най-сърдечно му благодарим. Как италианците са подходили към темата на ЕХРО 2015: Да нахраним планетата – енергия за живот“?

„Експозицията е организирана около идеята за „разсадника за таланти“. Разсадникът е мястото, където растенията покълват и в бъдеще ще дадат плодове.Това е една метафора за растенията и младите италиански таланти, които израстват и след време ще има силите да дадат решения по темата на ЕXPO 2015 „Да изхраним планетата. Енергия за живот“, т.е. на проблема с изхранването и борбата с глада в света.“ – обясни ни Якопо. Може да го чуете тук в оригинал:

 

IMG_0289Нашият водач Якопо Морексини ни разведе из залата, където всяка област в страната е представена със скулптурна фигура на изявен деятел на местното земеделие.  Точно в тази зала срещнахме името на една българка: за представител на област Тоскана е избрана Радослава Петрова! Тя живее в Италия от 1998 г. и през 2011 г. създава в пристанището на Карара първия италиански женски кооператив за риболов „Bio e mare” (Био и море). Нашата сънародничка е носителка на много италиански отличия. През тази година е била поканена и сред специалните гости на президента Серджо Матарела в Двореца Куиринале в Рим по случай Международния ден на жената 8 март, който е бил посветен на темата „Жени за Земята“.

България не участва в Световното изложение, но чрез Радослава Петрова в него все пак има българско присъствие!

В павилиона на Италия има и зала, в която са показани последиците от човешкото нехайство към природата – строителството на неподходящи места, прекомерната екплоатация на природните ресурси, обезлесяването и резултатите от всичко това: наводнения, земетресения и други катаклизми.

Разходката с нашия водач Якопо Морескини обаче продължи сред радващи очите гледки: с изображения,  показващи красотите на италианската природа и архитектура.

Дървото на живота на ЕХРО 2015
Дървото на живота

11870919_916024315126687_1370859608782544705_nТук  може да се види снимката на Капитолийския хълм – фигурите върху паважа му са дали идеята за Дървото на живота – един от символите на ЕХРО 2015. Има и макет на Дървото на живота, което, в естествените си размери, се намира в непосредствена близост до Palazzo Italia.

В павилиона на Италия е представена и хипотезата: как би изглеждал светът, ако я нямаше Италия? Със сигурност, липсата нямаше да бъде само на географската карта. Колко много биха изгубили културата, изкуството, науката, ако я нямаше Италия!

Преминахме и през зала, в която всяка област на страната е представена с оригинален научен проект. Друго важно послание е, че образованието на децата е в основата на бъдещото им развитие, затова открихме специален кът, където в подходяща обстановка се провеждат детски работилници.

Навсякъде обаче има напомняния за основната тема на ЕХРО 2015 – изхранването, продуктите, които консумираме. Затова съвсем на място в интериора е включена картината на Ренато Гутузо „Вучериа“ – това е известен пазар в Палермо.

В павилиона на Италия може да бъде прочетена и подписана Хартата на Милано – тя е посветена на темата за изхранването на човечеството и развитието на природосъобразно земеделие.

Една от най-интересните зали е посветена на растителността в страната: всяка област е представена с характерното за нея растение: лавровото дърво е символ на Рим, кактусите – на Сицилия и т.н..

В павилиона на Италия естествено видяхме и специалния кът, посветен на Миланската Скала. Така в Palazzo Italia изкуство на артистичния свят се преплита с изкуството на кулинарните шедьоври!

IMG_0376 Един от най-приятните ни спомени от ЕХРО 2015 в Милано беше дегустацията на италиански сладолед, по-тIMG_0380очно „сорбе“, което включва и алкохол. Имахме щастието да посетим италианския павилион точно в деня, посветен на сладоледа (15 август),  и със съдействието на Франческа Герарди да опитаме от най-новия леденосладък специалитет в ресторант „Пек“ към павилиона: сорбе със сок от лимон, лайка, черна сол и текила. За създаването на този специалитет Мастер шефът на ресторанта Матео Виготи се е вдъхновил от екзотичния коктейл „Маргарита“, но му е придал италиански вкус с добавянето на лайка. Франческа ни обясни и как сорбето се приготвя и поднася: дъното на чинията се поръсва с черна сол, по аналогия със сервирането на коктейла в чаша с осолен ръб, после върху солта в чинията се слагат парченцата от сладоледа, направен от натурален лимонов сок, добавя се и сироп от лайка, която се възприема като италианския вариант на цветето маргарита, дало името на коктейла. Сладоледеното късче се поръсва с цвят от сушена лайка, после в него се втъква пипета, в нея се налива текилата и така сорбето придобива свежия приятен вкус на коктейла.

Може да чуете обясненията на Франчeска Герарди в оригинал тук:

 

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от посещението в италианския павилион може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Още снимки от декустацията на сладоледа може да видите тук:

Други публикации за ЕХРО 2015 в сайта ни:

ЕХРО 2015, представители на различни религии благосбовиха храната

ЕХРО 2015, Биоземеделието срещу глобалното затопляне

ЕХРО 2015 в Милано, Паркът на биоразнообразието

ЕХРО 2015 Цветята също са храна

Нашето околосветско пътешествие… в Милано

ЕХРО 2015 – първи впечатления

Чешкият павилион на ЕХРО Милано 2015

Полша на ЕХРО Милано 2015

ЕХРО Милано 2015 – павилионът на Унгария

 

Източник: www.evropaworld.eu