DiscoverEU: повече от 60 000 карти за пътуване за млади европейци

Публикувано:
11:23ч / 07.01.2022г
Брой прочитания:
179
Брой коментари:
0

Европейската комисия обяви резултатите от последния кръг на DiscoverEU, който бе обявен през октомври 2021 г.: 60 950 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа. Спечелилите ще пътуват самостоятелно или в група от максимум пет души между март 2022 г. и февруари 2023 г. в продължение на до 30 дни. В съответствие с Европейския зелен пакт участниците ще пътуват предимно с железопътен транспорт, с някои изключения, за да се даде възможност на живеещите на островите да вземат участие.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот, заяви: „Бумът на мобилността на младите хора, който представляват тези 60 000 карти за пътуване, предлага големи възможности за младежите да преминат през тези трудни времена. 2022 година започва с добър начален тласък. Това ще бъде годината на младите европейци“.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи: „Какъв добър начин за започване на Европейската година на младежта чрез обявяването на резултатите за DiscoverEU! Искаме тази година да бъде празник за всички млади хора. През цялата година ще им предоставяме все повече възможности, например като увеличим броя на билетите за DiscoverEU в следващия кръг, който ще се проведе през пролетта на 2022 г.“

Октомврийският кръг на кандидатстване беше отворен за младите европейци, родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. По изключение 19 и 20-годишните също можеха да кандидатстват, след като техните кръгове бяха отложени поради пандемията от COVID-19. Тъй като развитието на пандемията остава неизвестно, на всички пътници ще бъдат предложени гъвкави резервации чрез нова мобилна карта за пътуване. На 17 януари 2022 г. в профила на Европейския младежки портал в Instagram ще се проведе сесия с въпроси и отговори на живо, в която участниците ще задават въпроси, свързани с тяхното бъдещо пътуване.

Комисията стартира DiscoverEU през юни 2018 г. по предложение на Европейския парламент. Инициативата е официално интегрирана в новата програма Еразъм+“ за периода 2021—2027 г. От юни 2018 г. по програмата са финансирани 130 000 карти за пътуване. Следващият кръг за кандидатстване ще се проведе през пролетта на 2022 г.

Повече информация, както и информационен документ с резултатите по държави, са достъпни онлайн.

Източник: Представителство на Европейската комисия