Скулптурите на Михаела в софийското метро – „Глави“

Публикувано:
13:13ч / 09.10.2015г
Брой прочитания:
395
Брой коментари:
0

След като на метростанция „Европейски съюз“ разгледахме керамичния триптих „Пилета“, с младата скулпторка Михаела Кръстева-Сакаян се отправихме към друга част от изложбата й „Под земята“ в посока „Лъвов мост“. Там се намират двете „Глави“. В необичайната експозиция, разпръсната из 6 станции в софийското метро, това са единствените експонати, разположени на разстояние от зрителя: поставени са на известна височина в своеобразни ниши и не могат да бъдат докосвани. Така като че ли будят още по-силно любопитство. Всъщност и двете скулптури само привидно приличат на глави, а реално всеки може да ги оприличи на нещо, което собственото му въображение подсказва. Самата Михаела работи по вдъхновение и едва след като създаде поредната си керамична фигура, започва да търси обяснение защо я е направила точно такава.

IMG_9790Едната от главите първо ще ви заблуди, че е на жена с шапка от цветя, гледана в гръб. Нежно изваяните рамене, дългата красива шия, са обещание за ангелски красиво лице. Ако я погледнете отстрани обаче, ще разберете, че лице липсва. На негово място има дръжка от букет. И така мистерията с тази „Глава“ се разкрива: тя е един разкошен букет, опрян върху отвора на ваза, която е с формата на изящни женски рамене.

IMG_9794Другата творба със същото заглавие отдалече на самата мен ми заприлича на дръжка от гигантска ножица. Когато се приближих, разпознах в нея бюст на индиански вожд. А какво бихте видели вие в нея, е въпрос на лично усещане.

Точно за тази „Глава“ в тъмни тонове скулпторката ми разказа, че е печена в самоделна пещ, направена в земята – изкопава се дупка, облицова се с тухли, на дъното се слага талаш, боракс, различни оцветители. При запалването се достига до температура 800 градуса. „Това се постига с прахосмукачка, която се пъха през специално оставен отвор. Тя разпалва огъня – обяснява Михаела някои тънкости на технологията и продължава – Аз наричам тази пещ „гроба, от който се възкръсва“. Защо? Защото, когато сложиш нещо в нея и го изпечеш, може да го извадиш на парчета, или да е напукано, счупено. Обаче в момента, в който го събереш наново, то става още по-живо, още по-интересно. Та точно тъмната „Глава“ буквално е минала през огъня. Не е правена по „културния начин“ в електрическа пещ, която вдига 1200 градуса, а е била в земята и е горяла там.“

Михаела харесва тази технология. „С Наско Гаджев, нашия технолог, веднаж направихме такава пещ по време на една от практиките в Червен бряг – припомня си тя. – Това ми е любимото печене, между другото – в земята!“

Както обикновено, върху листовете с изписаните заглавия на творбите си Михаела Кръстева-Сакаян е добавила и свои размисли за изкуството. Текстовете към „Глави“ гласят:

“Понякога се чувствам глупаво пред някоя работа, в опит да я променям, защото не става и не става. Във вечен диалог съм с пластиките си и мога да кажа, че си стават сами! Глината сама ме води от един момент нататък. Работите заживяват собствен живот, докато ги създавам.”

“Аз съм керамик по душа в смисъл на създаване, подтикнато от образи. Образи, които не познавам и които изненадват мен самата, след като станат готови!”

А сега да напомним и за нашия конкурс „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро!“

Желаещите да участват в него могат да потърсят и заснемат (може и като селфи!) 16-те керамични творби от изложбата „Под земята“, които са разпръснати на 6 метростанции. Който ни изпрати най-много снимки като лично съобщение на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук или на електронния ни адрес: office@evropaworld.eu ще получи за награда произведение от Михаела, специално изработено от нея за случая. Към снимките може да опишете накратко и впечатленията си от скулптурите. Получихме и предложение хората, живеещи извън София, също да подкрепят авторката чрез харесвания във Фейсбук. Така зрителите ще определят и своя фаворит сред експонатите на изложбата. Който обаче иска да участва в конкурса за награда, би могъл да напише в кратък коментар с какво го е впечатлила харесаната от него творба на Михаела.
Срокът е до закриването на изложбата на 18 октомври.

Припомняме ви метростанциите, на които може да видите изложбата „Под земята“:

1. Джеймс Баучер
2. Европейски съюз
3. Сердика II
4. Лъвов мост
5. СУ Св. Климент Охридски
6. Стадион Васил Левски

Още по темата в сайта ни:

Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро! 

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – творбата „Баба“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – „Глаголица“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Джеймс Баучер“ – „Котки“ и „Ние“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Европейски съюз“ – триптихът „Пилета“

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите още снимки от изложбата, както и снимки от откриването й на 18 септември т.г.

Автор: Гергина Дворецка

 

Източник: www.evropaworld.eu