Сдружение „Културовеци“ отпразнува Деня на Африка в София

Публикувано:
11:27ч / 05.06.2017г
Брой прочитания:
462
Брой коментари:
0
Сдружение „Културовеци“ е неправителствена организация, чиято цел е да подпомага диалога между българската и африканските култури. През тази година неговите членове и приятели отпразнуваха Деня на Африка, 25 май, с пъстра поредица от събития в рамките на една събота – 27 май. На сайта ни публикуваме равносметката на „Културовеци“:
„С огромна радост можем да заявим, че Ден на Африка 2017 беше успешен и сплотяващ празник, въпреки лошото време!
От 11.30 до 19.30 посетителите – българи, африканци, чужденци от най-различни страни (сред тях и много деца), се насладиха на разнообразна безплатна танцово-музикална и занаятчийска програма: участваха в урок по модерни и традиционни африкански танци (воден от Мария Косса), научиха основните soca карнавални движения (Габи Агбогба), свириха на африкански перкусии (Бъни от Оратница и Пиеро от Ритмос Негрос), участваха в африкански танцов кръг (Миряна), а веднага след това в традиционно българско хоро (ансамбъл „Хоро“). Имаше време за отдих и слушане на историите на пътешественици из Кения и Судан, както и за презентация за бизнес потенциала на Африка (Албена Джоунс). Пътешествениците споделиха интересни детайли за бита на африкански племена, както и за флората и фауната на тези две страни.
По време на целия ден имаше оживен базар с кът за плетене на плитки, кът за щамповане на текстил с традиционни adinkra символи (Гана и Кот д’ Ивоар), маса за етиопска и арабска храна, щанд с тематични сладкарски изделия, щандове с дрехи и аксесоари от африкански текстил, както и интериорен текстил. Нашите приятели от Посолство на Република Южна Африка представиха вина и ликьори от своята страна; присъстваха и различни сувенири и играчки от Африка. По време на нашата томбола, много посетители си тръгнаха с различни награди, като например специални сортове кафе, южноафриканско вино и торта „Африка“.
Вечерта продължи с още танци, като танцова група House of Cossa представи хореография, подготвена специално за Ден на Африка, а съвременният танцьор Алекс Димитрова представи ритуален афробразилски танц във възхвала на любовта и мира, и приветстващ днешния ден. За посетителите, които бяха облякли своите празнични африкански дрехи, имаше и модно състезание, придружено с много усмивки.“
„Културовеци“

Източник: "Куртуровеци"