Документален филм разбулва мистерията на Св. Георги

Публикувано:
15:08ч / 05.04.2017г
Брой прочитания:
1 122
Брой коментари:
0

В столичната галерия „Сердика“ се състоя премиерага на документален филм, разказващ за Свети Великомъченик Георги и неговите изображения. Половинчасовата лента е дело на проф. Мирослав Дачев от НАТФИЗ и развива теми от неговата книга, посветена на светеца.

Във филма се показват редки изображения на Св. Георги, включително и на трите чудотворни икони, съхранявани в Зографския манастир в Света гора. Проф. Дачев, който е експерт по семиотика, разкрива значението на различните визуални детайли, даващи облик на легендата за Победоносеца, и най-вече ликвидирането на Змея. Освен изображения от Света гора са показани и икони и скулптури от Кападокия, където е роден Св. Георги, и Светите земи, където намира мъченическата си смърт през 303 г. сл. Хр.

Филмът бе прожектиран в подходяща среда – изложбата „Атон в рисунки и фотографии“. Тя е дело също на проф. Дачев и на художника Андрей Янев, които са колеги от Центъра за семиотични и културни изследвания. Изложбата, която е плод на над десетгодишни проучвания, може да бъде видяна в галерия „Сердика“, ул. „Цар Самуил“ 90Б ет. 2 (обновената част на Женския пазар) , до 20 април.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu