Изложба „VIVA ITALIA!“ в София

Публикувано:
11:42ч / 04.04.2017г
Брой прочитания:
490
Брой коментари:
0

Изложба „VIVA ITALIA! Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век“ се открива днес, 4 април, от 18 ч. в Софийската градска художествена галерия на ул. „Гурко“ 1.

Изложбата представя отделни аспекти в изкуството на Италия от 50-те години на миналия век до днес. В нея са включени 114 произведения на 103 автори. Творбите са част от колекцията на италианския колекционер Карло Пали, а куратор е Лаура Моналди.

ФРАНКО АНДЖЕЛИ Говорещата Капитолийска вълчица, 1963
ФРАНКО АНДЖЕЛИ
Говорещата Капитолийска вълчица, 1963
РОБЕРТО БАРНИ Закуска на тревата, 1966
РОБЕРТО БАРНИ
Закуска на тревата, 1966

Това е първи по рода си опит в България за по-цялостно представяне на съвременното италианско изкуство. Експозицията включва една представителна извадка на италианското изкуство от ХХ и  XXI век – между приемственост и новаторство, между колективното търсене и творческия монолог, между групи, школи и индивидуализъм. Един своеобразен визуален разказ за изкуството в периода след Втората световна война, за няколко поколения автори и за теоретическите оправдания, тласнали отделни творци  в една или друга посока. Този разказ започва през 50-те години на ХХ в. с опитите на отделни творци да се дистанцират от дълбоката връзка с класическото италианско изкуство, търсейки начин за изразяване чрез нетрадиционни форми. Преминава през 60-те и 70-те години, отразявайки превъзмогването на традиционните категории за правене на изкуство. Продължава към важни за ХХ век движения  и достига до неспокойната съвременност, чието изкуство трудно се рамкира в теоретични схеми. Изложбата отразява посоки на развитие в почти всички видове изкуства (живопис, скулптора, фотография, графика, инсталация) и търси допирни точки между визуално-пластичните изкуства, музиката и поезията. Тя преоткрива начини за очертаване на собствена идентичност на италианското изкуство от ХХ и ХХI в.

Изложбата ще продължи до 4 юни.  Организирана е от Италианския културен институт в София и Софийска градска художествена галерия и е под патронажа на Столична община.

На 5 април, сряда, от 18 ч. в залите на СГХГ ще се състои лекция на куратора д-р Лаура Моналди, която ще представи основи посоки в развитието на съвременното италианско изкуство, отразени в експозицията. Д-р Лаура Моналди е автор и на критическия текст в каталога, съпътстващ изложбата.

Снимки от откриването на изложбата в СГХГ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Италианският културен институт в София