Две българки ще заемат високопоставени длъжности в Европейската комисия

Публикувано:
09:07ч / 22.02.2018г
Брой прочитания:
135
Брой коментари:
0

Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното висше управленско равнище.

Mariana Kotseva_Easy-Resize.comЗа първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева (на снимката), която ще оглави Евростат. Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба.

От юли 2012 г. тя е заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в Евростат и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, г-жа Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция.

Андрияна Сукова от България ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“. Г-жа Сукова работи в генерална дирекция „Заетост“ повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд – компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през май. Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, г-жа Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция.

Назначаването на най-добрите хора на правилните позиции ще помогне на Комисията под председателството на Юнкер да постигне значителен напредък през 2018/2019 г. и след това. Днешните назначения включват още четирима нови генерални директори и четирима заместник-генерални директори. Те ще увеличат значително броя на жените на тези ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега. Това е резултат от ангажимента на председателя Юнкер да постигне целта от 40% до 31 октомври 2019 г.

Източник: Представителство на Европейската комисия в България