Начало на проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство“

Публикувано:
14:55ч / 21.02.2018г
Брой прочитания:
586
Брой коментари:
0

Първата проява от проекта на фондация „Въпреки“, озаглавен „Учители и ученици в изобразителното изкуство“, ще бъде на 22 февруари в галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил. Тя ще започне от 16 часа с дискусия между проф. Емил Попов и негови студенти, след което от 18 ч. ще бъде открита тяхна съвместна изложба.

За истинско начало обаче може да се приеме датата 15 февруари, когато екипът на фондация „Въпреки“, Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов, представиха замисъла си пред журналисти, галеристи и съмишленици в сградата на Столична община на ул. „Париж“ 1. В проекта са предвидени четири дискусии и общи изложби на наши изтъкнати художници и техни ученици и ще бъде показана връзката, но и различията между тях. За това говориха проф. Андрей Даниел, проф. Николай Майсторов, проф. Чавдар Попов, проф. Станислав Памукчиев. Присъства Ивана Пасева, главен експерт в дирекция „Култура“ на Софийска община, която осигурява част от финансирането.

Проф. Андрей Даниел
Проф. Андрей Даниел
Проф. Николай Майсторов
Проф. Николай Майсторов

Проф. Андрей Даниел и проф. Николай Майсторов са сред четиримата участници в поредицата „Учители и ученици в изобразителното изкуство“. И двамата с удоволствие са откликнали на идеята да се срещнат със свои настоящи колеги, на които някога са преподавали. Имали са възможност сами да решат как да направят подбора между тях. Проф. Андрей Даниел, например, е изпратил покана до всички и е изпитал удовлетворение от големия отклик от различни места по света, където в момента творят негови възпитаници. Той припомни, че и друг път епизодично е имало подобни срещи между художници и техни ученици – с покойният Иван Кирков, с акад. Светлин Русев. Стойностното в проекта на фондация „Въпреки“ е, че поставя акцент върху връзката учител-ученик, прави я по-видима чрез четирите дискусии и съвместни изложби в кратък интервал от време: 22 февруари – 21 май 2018 г.

За проф. Чавдар Попов е интересно как се променят взаимоотношенията между преподаватели и студенти с времето. Според проф. Станислав Памукчиев е важно да се провери какво съхраняват учители и ученици, след като са били заедно, дали през годините ги свързва общ идеал.

Проектът на фондация „Въпреки“ ще търси отговори на тези въпроси.  Високо оцени замисъла му и Христина Бобокова – самата тя е била ученичка на проф. Чавдар Попов, а понастоящем – изпълнителен директор на фондация „Процес Пространство“, която прави ежегоден пленер в Русе през юни, привличащ много художници от България и чужбина.

За съжаление, другите двама участници в проекта – проф. Емил Попов и проф. Вихрони Попнеделев – нямаха възможност да присъстват на неговото представяне, но срещите с тях предстоят.

Накрая, но не на последно място, трябва да отдадем заслуженото уважение на Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов от фондация „Въпреки“ не само за поредния им стойностен проект, но и за умението да обмислят всичко до най-малкия детайл. Да се съберат заедно толкова много творци, при това – в различни градове: София, Варна, Кюстендил, да се осигури съхраняването на картините от общите им изложби изисква голям организаторски талант, който екипът на фондацията проявява за пореден път.

Желаем успех на „Учители и ученици в изобразителното изкуство“!

Повече информация може да научите от публикацията ни:

Нов проект на фондация „Въпреки“

Още снимки от събитието може да мвидите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu