Джаз фестивалът в Боровец става още по-достъпен

Публикувано:
16:43ч / 27.06.2024г
Брой прочитания:
293
Брой коментари:
0

Отляво надясно – доц. Георги Лозанов, Антони Дончев, музикалният редактор Николай Захариев, Евгения Друмева, генералният директор на БНР Милен Митев, кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов, д-р Татяна Илиева, Лилия Илиева, композиторът Ангел Котев, Светлозар Иванов и режисьорът Борис Панкин

Третото издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, който ще се проведе в курорта Боровец от 2 до 7 август т. г., ще превърне това културно събитие в традиция и ще го направи още по-достъпно за любителите на джаза. Това стана ясно по време на пресконференцията, която организаторите дадоха съвместно с ръководството на Община Самоков в БТА на 26 юни т. г.

И тази година Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ ще осигури напълно безплатен достъп до всички концерти, които се изнасят на естрадата пред хотел „Рила“, за всички гости на планинския ни курорт. Те ще могат да се насладят на майсторството на изпълнители и групи от 10 страни от три континента, плюс България. Както изтъкна директорът на фестивала д-р Татяна Илиева – съпруга на покойния основател на тази културна проява д-р Емил Илиев, наричан „Д-р Джаз“, единствената цел на организаторите е да се популяризира летният планински туризъм в Боровец. Тя допълни, че финансирането на фестивала идва единствено от фирми спонсори. Новият кмет на Самоков инж. Ангел Джоргов, избран на местните избори м. г., декларира, че общината ще продължи да подкрепя тази културна проява. Той припомни, че Боровец е първият планински курорт на Балканите и че е създаден именно като летен курорт. В отговор на въпрос на „Европа и светът“ кметът подчерта, че тази година всички хотели в Боровец ще работят и през летния сезон. Всеки от тях ще предлага свои пакетни оферти за гостите на фестивала. Освен това общината ще осигури редовен транспорт между Самоков и Боровец. Това ще даде възможност на любителите на джаза да се настаняват и в по-евтини хотели и стаи за гости в града и околните села по време на фестивала. Основната група, към която се насочват усилията на организаторите, са жителите и гостите на София, която е само на час път от Боровец. Директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов изтъкна, че по време на фестивала се среща с много свои приятели софиянци. Той подчерта, че джазът е музиката на свободния свят и че създателят на тази културна проява д-р Емил Илиев е имал разбирането, че чрез джаза се интегрираме към западната свободна култура.

Музикалният директор на фестивала Николай Захариев – музикален редактор в БНР, запозна подробно присъстващите на пресконференцията с участниците в програмата на тази културна проява. Сред тях има известни любимци на българската публика, като британската група „Джайв Ейсис“, които ще закрият фестивала на 7 август. Тази година те ще се представят със солистите Лора Би и Алън Пауър. Фестивалът ще бъде открит на 2 август с изпълнение на Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев. Именитият наш музикант сподели, че Бигбендът ще започне с пиеса, написана от композитора Ангел Котев, която е химн на фестивала. Солисти ще бъдат видният наш джазвокалист Васил Петров и неговото откритие Валерия Стоянова. Освен тях, същата вечер ще се изявят индонезийската група „Кюбитбит“ и португалската изпълнителка на фадо Лина Родригеш.

През втория ден от фестивала публиката ще може да се наслади на две триа и на шоуто на българския Бинго Симфони Оркестра. Първото трио е на нашия пианист Константин Костов заедно с негови полски колеги. Второто е съставено от изпълнители от Швеция и Норвегия, продължители на прочутото „Есбьорн Свенсон Трио“.

Третият ден от фестивала се очертава да бъде на латино вълна. Горещите ритми ще дойдат от нашия ансамбъл 5/4 Танго и от пачангата на кубинско-българската формация Ире Васкес и Лос Папис.

Както и миналата година, един ден от фестивала ще бъде посветен на рокмузиката. На 5 август на сцената ще се изправят българската група „Джеръми?“, шведско-датското „Якоб Карлсон Трио“ и канадските музиканти от формацията „Шъдъл Димънс“.

Предпоследният ден от фестивала – 6 август, също ще бъде доста разнообразен. Пред публиката ще се изявят българската група „Нойз Лингуистикс“, унгарският „Парницки Квартет“ и нашата акапелна формация „Джъст Вокс“. А честта да свири в последния ден – 7 август, преди „Джайв Ейсис“, се пада на квартета на нашия именит тромбонист Георги Корназов, на когото ще акомпанират негови френски колеги от групата „Дюпа“.

И тази година водещи на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ ще бъдат Ники Захариев и режисьорът на проявата Борис Панкин. Те ще развличат публиката с характерното си чувство за хумор, докато се сменят изпълнителите. В своята дейност двамата ветерани ще бъдат подпомагани от младите ководещи Лилия Илиева и Светлозар Иванов, които ще раздават награди на отговорилите правилно във викторините в паузите между изпълненията.

Директорът на фестивала д-р Татяна Илиева подчерта, че и тази година ще има богата съпътстваща програма. След миналогодишната среща с Георги Господинов и преводачката на романа му „Времеубежище“ на английски Анджела Родел, която привлече голяма аудитория, пак в художествената галерия в Самоков на 3 август от 11.30 ч ще се проведе среща с писателя акад. Владимир Зарев и съпругата му – поетесата Мирела Иванова. Водеща ще бъде журналистката Виолета Цветкова. На следващия ден – 4 август, от 10 ч пак ще има Лятна джаз академия за деца. Тази година тя ще се води от младата джаз певица Мириам Маврова, носителка на много награди още от 10-годишна възраст. Същия ден, но от 11.30 ч, пак в хотел „Рила“ ще се проведе демонстративна тренировка по карате стил „Шинкиокушинкай“.

Д-р Татяна Илиева намекна, че за Международния джаз фестивал в Боровец ще дойдат известни български спортисти от чужбина, но засега се въздържа да ги назове. Тя разкри пред „Европа и светът“, че на тази културна проява са поканени и обитателите на двореца „Царска Бистрица“, който се намира съвсем близо до курорта.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Още снимки от пресконференцията може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец 2024

Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ пусна здрави корени в Боровец

Източник: www.evropaworld.eu