Прием на Малтийския орден в Двореца Врана

Публикувано:
12:09ч / 28.06.2024г
Брой прочитания:
189
Брой коментари:
0

На снимките: моменти от приема в Двореца Врана

Тази година приемът, който даде в София Н. Пр. г-жа Урсула Хофтер Дзуколи, посланичка на Суверенния Малтийски орден, по случай 24 юни, патронния празник на ордена – деня на Свети Йоан Кръстител, се състоя на 26 юни в Двореца Врана. Посланичката изтъкна, че това не е случайно, защото българската царска фамилия от години е изключително съпричастна към дейността на Малтийския орден.

Говори Н. Пр. г-жа Урсула Хофтер Дзуколи

През 2024-а се навършват 30 години от установяването на дипломатически отношения между Ордена и нашата страна. Големи информационни табла представяха моменти от развитието на тези отношения, многобройните благотворителни и дарителски акции на Ордена в България за здравни заведения и хора в нужда. Н. Пр. г-жа Урсула Хофтер Дзуколи прочете специално послание от Великия Канцлер на Ордена, Н. Пр. Рикардо Патерно ди Монтекупо по повод годишнината.

По традиция, бяха връчени отличия на българи и чужденци, участвали активно в благотворителните дейности на Суверенния Малтийски орден у нас. Това бяха: Памела дала Тофола, Елена Кристиано, Франко Фратини, Искра Стефанова, Томас Динеков.

Обстановката в парка на Двореца допринесе за ведрото настроение, въпреки краткотрайния дъжд, а възможността да бъдат разгледани фоайето и две от залите на първия етаж с ценните експонати в тях, ни даде усещането, че се докосваме до автентичната българска история.

Фоайето на Двореца Врана. Вляво е портретът на Великия Магистър на Суверенния Малтийски орден Фра Джон Т. Дънлап

На следващия ден, 27 юни, в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя международна конференция на тема „Дипломация и хоспиталиерна мисия“ по повод 30 годишнината на дипломатическите отношения между Суверенния Малтийски орден и Република България, организирана от посолството на Малтийския орден и Историческия факултет на СУ. Повече информация за събитието ще прочетете тук, а снимки от конференцията може да разгледате тук.

Гергина и Владимир Дворецки

Фотоалбум от приема в Двореца Врана на 26 юни 2024 г. ще намерите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Националният празник на Суверенния Малтийски орден бе отбелязан в София

Хуманитарната дейност на Малтийския орден в България

Посланикът на Малтийския орден връчи отличия

Източник: www.evropaworld.eu