Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ пусна здрави корени в Боровец

Публикувано:
12:16ч / 14.08.2023г
Брой прочитания:
322
Брой коментари:
1

На първата снимка: момент от концерта на Роберто Фонсека (вляво) и неговия бенд и вокалисът Карлос Калунга

За втора поредна година поляната пред хотел „Рила“ в курорта Боровец стана арена, на която се изявяваха наши и чуждестранни музиканти в рамките на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“. Фестивалът, създаден от покойния „Доктор Джаз“ в Банско, изглежда пусна здрави корени в подножието на най-високия връх на Балканите.
Горещият месец август не е най-характерният период за струпване на туристи в Боровец, който е традиционно зимен курорт. Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ обаче може да стане така необходимият магнит, който да засили посещаемостта и през лятото.
Тазгодишното издание на този музикален форум събра както добре познати лица, така и млади надежди. Разширяването на програмата с още един ден и с по още един концерт на ден даде възможност да се въведат нови насоки. По този начин се създадоха условия да се задоволят вкусовете на почитателите на най-разнообразни жанрове в джаза. На сцената се изявиха суинг оркестър от Варна, рокгрупите „Калибърти“ и „Дърти пърчис“, етномузикантите от „Джазаница“. Но, ако трябва да разкрием предпочитанията си, най ни допаднаха последните два дни от фестивалната програма, които определено бяха на латино вълна.

Роберто Фонсека по време на пресконференцията в Боровец
На първо място трябва да се изтъкне концертът на световноизвестния кубински джазпианист Роберто Фонсека. Този сравнително млад виртуоз, който придоби популярност в редиците на легендарния „Буена Виста Соушъл Клъб“, вече се представи по-рано това лято пред нашата публика с турнето си заедно с формацията „Новите български гласове“. На среща с журналисти в Боровец той разказа за изумлението си, когато видял по интернет изпълнения на български народни песни. Роберто сподели, че се надява да изнася концерти в чужбина с нашите певици от „Новите български гласове“. На сцената пред хотел „Рила“ обаче той представи програма изцяло в стила на традиционната кубинска музика. Публиката бе омагьосана от изпълненията на виртуозите от Острова на Свободата, които изнесоха заедно невероятен спектакъл, обагрен с карибски ритми. Роберто Фонсека се прояви като прекрасен пианист, чиито пръсти летяха над клавишите и ги удряха като мълнии, без да допуснат нито една фалшива нота. Той демонстрира и страхотен артистизъм като водач на своя бенд, като даваше кодови знаци с пръсти на своите колеги, за да им обясни кога да се включат с индивидуални импровизации или да се впуснат в общо изпълнение с перфектен синхрон. Всеки един от кубинските виртуози заслужава похвала, но би трябвало да изтъкнем „великия“, както го титулова Роберто, вокалист Карлос Калунга, който въздигаше гласа си до невероятни висоти в небето над Рила, и изстрелваше към публиката поток от насечени музикални фрази.
Другите ярки звезди, които закриха фестивала, бяха британците от популярната група „Мат Бианко“, създадена преди цели 40 години. Водачът й Марк Райли вече е изгубил част от косата си, но не и гласа и пъргавината си, с които очароваше любителите на боса-новата и самбата. Освен с типичните инструменталисти виртуози от Острова, групата спечели много от новата вокалистка – „черната пантера“ Бети Блек, която имаше ефектна външност, вълнуващ глас и чудесен усет за хармония и ритъм.

Пее Надя Тончева
От българските изпълнители приятно ни изненада певицата Надя Тончева, която миналата година водеше джемсешъните след концертите на фестивала. Този път тя представи новия си проект „Бразилиадо“, в почит на великия бразилски музикант Антонио Карлос Жобим. Надя изпя някои от неговите най-големи хитове първо на португалски, а след това – в неин превод на български. Тя си призна пред журналисти, че още не е ходила в Бразилия. Някои по-строги критици биха казали, че това си личи, но нашата вокалистка се представи чудесно в стил Леа Иванова, която тези дни щеше да навърши сто години. Към инструменталистите на Надя се присъедини и саксофонистът Милен Стойков, който е концертирал из цял свят – от Гренландия до Китай, но специално за случая показа невероятно майсторство и на флейта. По-късно той направи страхотно шоу в своя коронен стил – смуут джаз. Музикантът, който е известен с артистичния си псевдоним Майк Сакс, смени няколко вида духови инструмента. По едно време той наду и един миниатюрен саксофон, за който се пошегува, че когато си го купил, жена му го помислила за бижу.
Други чуждестранни гости поставиха на изпитание нашите предубеждения. Става въпрос за индийската група „Четвъртият елемент“ – първата, която представи своята родина на български джаз фестивал. По време на пресконференцията преди концерта им бяха зададени редица въпроси относно това, дали използват традиционни индийски инструменти, и какво им е отношението към индуизма. Музикантите търпеливо обясниха, че са от град Шилонг в североизточната част на огромната държава – най-влажната точка на планетата, и че са християни. От изпълнението им стана ясно, че те свирят в стил, близък до европейския. Колорит внасяше основно талантливата вокалистка Сара Лий, която се бе пременила в ярка народна носия от своя край, но същевременно напомняше със страхотния си глас някои от най-великите световни джаз певици.

Концертът на група „Четвъртият елемент“ на 8 август, на първия ред вляво до д-р Татяна Илиева, директор на фестивала, са г-жа Барбара Рана и Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия в България
Концертите на индийските и кубинските изпълнители бяха уважени от присъстващите сред публиката посланици на съответните страни: Н. Пр. Санджай Рана и съпругата му Барбара Рана, както и Н. Пр. Мариета Хордан.
За успешното протичане на фестивалните вечери допринесоха двамата основни водещи – режисьорът Борис Панкин и музикалният журналист в БНР Николай Захариев, които запълваха със забавни импровизации техническите паузи, докато изпълнителите от поредната джаз формация разполагаха апаратурата си на сцената. Като допълнителен бонус двамата млади ко-водещи Лилия Илиева (дъщеря на д-р Емил Илиев) и Светлозар Димитров всяка вечер предлагаха на публиката викторина с награди – предимно фланелки с логото на фестивала. Имаше възможност да бъде получена като награда и биографичната книга за д-р Емил Илиев „Доктор Джаз“ на д-р Татяна Илиева.
Важно е да се отбележи и друг момент от програмата на фестивала, също свързан с книгите. На 5 август в Художествената галерия на Самоков жителите на града и гостите на фестивала в Боровец имаха възможност да се срещнат с популярния писател Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, носители на Международната награда „Букър“. Това показва стремеж да бъде разширен диапазонът на джаз фестивала с включването на събития с известни творци от сфери извън музиката.

Говори кметът на Самоков Владимир Георгиев, вляво на снимката са д-р Татяна Илиева и двамата основни водещи, а вдясно от него – доброволците и младите ко-водещи
В последната фестивална вечер д-р Татяна Илиева, директор на фестивала, връчи награда на кмета на Самоков Владимир Георгиев за съдействието и подкрепата. Грамоти получиха и младите доброволци и двамата ко-водещи през шестте фестивални дни.
Поздравления и за Августа Манолева, неуморният пиар на събитието!
Сайтът на нашата фондация „Европа и светът“ беше медиен партньор на фестивала, затова сме се снимали пред логото ни!

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец – традиции и обновление

Богата джаз палитра за гостите на фестивала в Боровец през август

Джаз фестивалът в Боровец по-продължителен и с повече изпълнители тази година

Още наши фотоалбуми от фестивала може да видите на следните линкове:

Роберто Фонсека – пресконференция, джаз фестивала в Боровец 2023

Концерт на Роберто Фонсека и групата му, Боровец 2023

Пресконференция на „Четвъртият елемент“ от Индия в Боровец 2023

Концерт на „Джазаница“ на джаз фестивала в Боровец 2023 г.

Пресконференция на Мат Бианко на джаз фестивала в Боровец 2023 г.

Концерт на Мат Бианко на джаз фестивала в Боровец 2023 г.

Mike Sax&X Key на джаз фестивала в Боровец 2023

Бразилиадо и Надя Тончева на джаз фестивала в Боровец, 2023 г.

Фестивални моменти, Боровец 2023 г.

Източник: www.evropaworld.eu