„Един живот не е достатъчен“ на поета Хайри Хамдан

Публикувано:
18:18ч / 08.12.2016г
Брой прочитания:
850
Брой коментари:
0

Новата стихосбирка на Хайри Хамдан „Един живот не е достатъчен“ (издателство „Пергамент“) беше представена наскоро в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Вече над 30 г. талантливият поет, писател и преводач живее в България. Овлладял е българския език така добре, че говори и пише стихове и проза на него. Разбира се, затова му помага и любовта на живота му – Елена, неговата съпруга българка, с която имат три прекрасни дъщери.

img_0192Хайри Хамдан е роден през 1962г. в Дер-Шараф, западния бряг на река Йордан. През 1967г. емигрира със семейството си в Йордания, където завършва гимназия. Идва в България през 1982 г. да учи инженерство, но се отдава изцяло на литературата. Носител е на световни литературни награди. Негови творби са превеждани на английски, френски, испански и италиански език. Самият той всеотдайно превежда арабски писатели на български език и творби от български автори – на арабски.

В поезията на Хайри Хамдан се преплитат арабското и европейското светоусещане.  Ще го доловите и в най-новия му поетичен сборник „Един живот не е достатъчен“. На премиерата за него говориха издателят му поетите Бойко Ламбовски, Аксиния Михайлова и Владислав Христов, който е и редактор на изданието. Неведнъж беше повторено, че Хайри вече е част от българската култура и че имаме шанса на нашата литература да се посвети човек, който непрекъснато създава мостове за творчески обмен с арабския свят. 

Стихотворения от книгата прочетоха актьорите Ралица Петрова и Иван Петрушинов. Прозвучаха и музикални изпълнения – на пиано свири една от дъщерите на поета, Мариам Хамдан.

А ето и музиката в стиховете на Хайри Хамдан:

Корабът ми подрани,

на пристанището ти е пусто.

Напразно ехтят сирените,

капитанът е облечен в буря.

Завъртя обратно руля,

отплава в дълбоки води да търси

истинското диво лято.

Да пожелаем попътен вятър на Хайри Хамдан, и на неговите читатели, които, качвайки се на поетичния му кораб, ще усетят влажния полъх на тъгата, но ще видят и синевата на мечтите му:

Сърцето ми – синева.

Мечтите ми – синева….

Един живот наистина не е достатъчен на поета, за да превърне в образи всичко, което се отразява в сърцето му!

Текст и снимки: Гергина Дворецка

Повече снимки от премиерата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu