Евродепутати обсъждаха сигурността в Средиземноморието

Публикувано:
06:06ч / 06.10.2015г
Брой прочитания:
198
Брой коментари:
0

M.Gabriel-2.10.15-2Българската евродепутатка Мария Габриел и зам.-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни председателстваха дебат на високо ниво за сигурността в Средиземноморието в Копенхаген. Домакин на събитието бе бившият датски външен министър Пер Стиг Мелер.

Необходимо е Европейският съюз да изгради стратегическа визия за развитие на Средиземноморския регион и да участва по-активно в разрешаването на тлеещите конфликти в него. Настоящата бежанска криза ни показва, че тези конфликти могат да имат драматични последици за цяла Европа.“ Това заяви Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения.

Мария Габриел акцентира на необходимостта ЕС да работи за изграждането на острови на стабилност. „Трябва да се придържаме към подхода на диференциация в Европейската политика за съседство. За страни като Йордания или Либия, или пък такива като Тунис, където сме свидетели на положителни тенденции на развитие, са нужни допълнителни усилия и подкрепа от страна на ЕС”, настоя зам.-председателят на Групата на ЕНП. Тя призова за разработването на такива инструменти, които да подпомогнат развитието на средиземноморските страни в политически, икономически и социален аспект. Според нея ЕС трябва да участва активно в разрешаването на конфликтите в региона, за да бъде предотвратено тяхното разрастване и разпространяването им в съседни държави.

На следващо място Мария Габриел обърна внимание на нуждата от намиране на стратегически партньори в района с цел стабилизирането му. „Трябва да направим всичко възможно за изграждането на стратегически партньорства, базирани на общи интереси и доверие, което от своя страна включва поемането на конкретни ангажименти от нашите партньори. Такива партньори следва да търсим в лицето арабските страни и възможно повече страни от Африканския съюз”, подчерта тя. Позицията й беше споделена и от бившия датски външен министър Мелер, който специално наблегна на необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Африканския съюз.

В контекста на настоящата миграционна криза, Мария Габриел настоя още за разследване и залавяне на организираните престъпни групи, превеждащи нелегални имигранти. Нужни са решителни действия за разследване и пресичане на тези престъпни групировки, както и засилване на ролята на Фронтекс и Европол.

„ЕС трябва да изгради такава стратегия, която балансира хуманитарните аспекти на миграционната криза и сигурността. Нашата стратегия в краткосрочен план не трябва да поражда нестабилност в средносрочен или дългосрочен план”, призова в заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

 

Източник: Пресофис на Мария Габриел в ЕП