Европейски ден на езиците 2020

Публикувано:
12:50ч / 26.09.2020г
Брой прочитания:
203
Брой коментари:
0

Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Това е добре позната ежегодна възможност за повишаване на осведомеността относно чуждоезиковото обучение и езиковото многообразие. Тази година на самия ден и в седмиците преди и след 26 септември се провеждат над 80 прояви на различни места в Европа, с участието на много езикови и културни институти, сдружения, университети и най-вече училища.

По повод 20-тото.издание на Европейския ден на езиците Европейската комисия е домакин на онлайн конференция на тема „Образованието започва с езика“, която ще се проведе в понеделник, 28 септември. Наред с това се провежда кампанията #DiscoverTranslation („Открий писмения превод“), която цели да подчертае ролята на превода в ежедневието ни.

В продължение на целия месец септември в социалните мрежи тече обединената кампания #EDLangs и #DiscoverTranslation. С помощта на истории, видео клипове и интервюта публикациите разкриват конкретните ползи от писмения превод и повсеместното му присъствие във всички сфери на обществото.

В България Европейският ден на езиците ще протече с поредица от онлайн прояви, които започнаха още на 1 септември с онлайн играта „Открий превода!“, а кулминацията ще представлява поредица от 19 виртуални срещи, организирани от всяка от партниращите организации от 30 септември до 2 октомври, като отново темата ще бъде свързана с превода.

Повече информация за Европейския ден на езиците 2020 ще откриете тук.

Източник: Представителство на Европейската комисия