Празник за 5-годишнината на сайта evropaworld.eu

Публикувано:
12:51ч / 27.09.2020г
Брой прочитания:
478
Брой коментари:
2

В истински празник, на който се срещат различни култури, се превърна 5-ият рожден ден на сайта www.evropaworld.eu на фондация „Европа и светът“. Той се появи в интернет на 12 март 2015 г. и се поддържа с усилията и с личните средства на семейство Гергина, Владимир и Боби Дворецки.

Боби и Владимир Дворецки

За техническата поддържка се грижи програмистът Илиян Йорданов. Тържеството по повод годишнината на сайта беше предвидено за 16 март т.г., но заради пандемията се наложи да бъде отложено. Състоя се със закъснение от 6 месеца на 24 септември в Чешкия център в София и на него бяха поканени автори и герои на публикациите, приятели, съмишленици. За съжаление, новите обстоятелства наложиха да бъде съкратен наполовина първоначалният списък с гостите. С предимство бяха онези от тях, с които екипът е работил от самото създаване на сайта досега.

Почетен гост на честването беше Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, която получи отличие от фондацията за активно партньорство. Друга важна причина „Европа и светът“ да изрази уважението си към мароканската посланичка, е подкрепата, която тя оказва на български таланти и културни инициативи. Н.Пр. Ел Мидауи е представена в рубриката „Мисия Меценат“ на сайта. Посланичката беше придружена от своя съпруг г-н Шайб Лалу и представителите на посолството: г-н Монсиф Чекауи, зам.-ръководител на мисията; г-жа Садиа Бенбасри, съветник; г-жа Амина Алауи, първи секретар; г-жа Галя Пучети, преводач.

На тържеството присъстваха Н.Пр.Мануел Корчек, посланик на Словакия в София, консулката в Словашкото посолство Ивана Максфелдова, Анелия Райчева от полоството на Дания, както и нашите приятели, с които работим от години: Снежина Здравкова от посолството на Белгия и очарователната й дъщеря Роза Здравкова, Ина Грозданова от посолството на Ирландия, Лидия Драганова от посолството на Финландия, Зорница Китинска от Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа (CREFECO), Храбра Маринова от Бюрото за международни връзки на община Виена в София и др.

Празника уважиха преизбраната наскоро за председател на СБЖ Снежана Тодорова; доц. д-р Георги Жечев, ръководител на катедра „Романистика“ при СУ „Св. Климент Охридски“; Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език; Владимир Данчев, председател на Българо-финландското дружество за приятелство; Мария Тодорова от Управителния съвет на същото дружество; поетесата Мая Панайотова, която от години живее в Белгия със съпруга си, видният българист проф. Раймонд Детрез; издателят и литературен критик Пламен Тотев; поетът и преводач Хайри Хамдан, преводачите Анета Данчева-Манолова и Андрей Манолов; Екатерина Павлова, главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“ и съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“; журналистите Ася Чанева от БНР; Лъчезар Лозанов; Васил Чобанов, ръководител на пресцентъра на Българска търговско-промишлена палата; Станислава Пекова и Красимир Пеков, на когото благодарим за многото снимки от събитието и др. С нас беше и бизнесдамата и университетска преподавателка Илонка Велинова, майка на талантливата млада оперна певица Адриана Велинова, която живее и работи в САЩ, но при последното й пребиваване в българия я интервюирахме за рубриката ни „Таланти“.

Директорката на Чешкия център г-жа Дагмар Остранска не успя да присъства, тъй като не беше в София, но изпрати предварително своите поздравления и пожелания за успех. Екипът на Центъра беше достойно представен от Силвия Дерибеева и поетесата Димана Иванова, която отскоро е в неговия състав.

В началото и в края на празника прозвучаха музикални изпълнения на двамата поети и музиканти Иван Христов (кавал) и Петър Чухов (китара), които също са представяни на сайта.

Основен акцент в програмата беше връчването на отличия на най-активните автори и партньори на www.evropaworld.eu през изминалите 5 години.

Почетни плакети получиха автори, които напълно безвъзмездно предоставят своите материали за публикуване, знаейки, че сайтът се самоиздържа:

  • Здравка Михайлова, преводачка от гръцки език и журналистка, авторка на над 40 материала, благодарение на които читателите имат възможност да се запознаят с творчеството на много гръцки и кипърски поети и писатели.
  • Асен Милчев, преводач от словашки, журналист и писател, който обогатява сайта със свои преводи, рецензии за словашки книги и отзиви за литературни събития (на снимката вдясно).
  • Галя Кларк, журналистка и писателка, която от 10 години живее със семейството си в Норфолк, Обединеното кралство. На сайта са публикувани 10 от разказите й, както и нейни журналистически находки.

Фондация „Европа и светът“ даде отличия и на най-активните си партньори:

Академичен хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова, чиито представители участват безвъзмездно със свои изпълнения в почти всички събития на фондацията ни. На връчването на отличието присъства и младият композитор и пианист Марио Йоцов, който също е от състава на хора. Двамата с д-р Галина Луканова са представяни в рубриката „Таланти“ на сайта.

Отличие като активен партньор получава и доц. д-р Рени Йотова, която от 1 октомври т.г. е назначена за Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език в Дакар, Сенегал. Доц. Йотова е била активен партньор в редица прояви, организирани от фондация „Европа и светът“, в които постоянно присъстват франкофонски акценти. С нейно съдействие вече трета година се осъществява проект с Международната организация на Франкофонията и рубриката Francophonie на сайта – една от малкото в българското медийно пространство, в която се публикуват материали на френски език.

Поради служебни ангажименти в чужбина Здравка Михайлова и доц. д-р Рени Йотова нe можаха да участват в събитието. Те ще получат своите плакети отделно, както това стана с Галя Кларк при краткия й престой в София през лятото. На тържеството в Чешкия център обаче дойде съпругът на Галя, британският бизнесмен и писател Дейвид Кларк (на снимката вдясно), както и брат й Валери Кирилов, които също са автори на сайта.

Кулминация на вечерта беше връчването на почетния плакет на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. С фондация „Европа и светът“ я свързва плодотворно сътрудничество като организирането на две Вечери на мароканската поезия, за първата от които тя предостави своята резиденция в София, а втората се състоя в клуб „Журналист“ на СБЖ. Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи не само всеотдайно подкрепя български и международни инициативи в областта на културата и изкуството, но неуморно пътува из страната ни, за да я опознае. В нейно лице България има искрен приятел с огромно сърце.

При връчването на отличието от името на фондация „Европа и светът“ Гергина Дворецка й подари и реплики на предмети от тракийски съкровища, намерени в българските земи – късче от историята и културата на България.

Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи е председател на Групата на франкофонските посланици, акредитирани в България – франкофонията също е свързваща нишка между нея и фондация „Европа и светът“. Неслучайно посланичката произнесе своето слово след получаването на отличието си на френски език. Тя изрази радостта си от сътрудничеството с фондацията и припомни важни моменти от общуването между двата ни народа и техните култури.

Подаръкът на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи за 5-годишнината на сайта www.evropaworld.eu беше картина от мароканската художничка Амал Ел Яяуил, която живее в Катар. Тя е активистка на Съвета на мароканките по света и беше в България през януари т.г. на първия дипломатически културен салон, организиран в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи.

В края на тържеството Владимир Дворецки от екипа на фондация „Европа и светът“ припомни за скъпи приятели и герои от публикации на сайта, които вече не са сред нас, като проф. Александър Федотов, проф. Владимир Трендафилов, композиторът Кирил Ламбов, художничката Нина Златева.

В приветствието си за 5-годишнината на сайта г-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ, благодари за изказаната искрена почит към нейния без време напуснал този свят талантлив съпруг проф. Александър Федотов. Тя поздрави сайта за полезната му дейност и припомни, че за авторските си материали, публикувани на него, главният му редактор Гергина Дворецка е била удостоена с най-високото отличие на СБЖ „Златно перо“.

С привепствени думи към екипа на фондацията се обърна проф. Анна Кръстева от НБУ, една от най-активните франкофонки в България, чиито изяви също неведнъж са отразявани на сайта. На него може да прочетете публикация, придружена от аудиозаписи, за нейно участие в работата на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

Поздравления за 5-годишнината на сайта отправи и г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура при Софийския университет, за чиято дейност www.evropaworld.eu редовно информира читателите си. По нейна покана фондация „Европа и светът“ участва в организирането на Вечер, посветена на азербайджанския поет от XVI век Физули, което се проведе в Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“.

Приятна изненада в края на тържеството беше идването, макар и със закъснение, на младата художничка и приложничка Павлина Цветанова – първата героиня от рубриката „Таланти“ на сайта.

По време на събитието в Чешкия център беше обособен марокански кът, в който бяха разположени банери с изгледи от Мароко, информационни материали за страната и живописните приспособления за приготвяне на прословутия марокански ментов чай. След приключване на тържеството гостите можаха да опитат специалитети от мароканската кухня и да пият традиционния марокански чай, любезно предоставени от посолството на Кралство Мароко в София. Екипът на фондация „Европа и светът“ почерпи участниците в тържеството с българско вино. Направи впечатление стриктното спазване на хигиената – всеки от гостите получаваше лично своята порция, сервирана от служители на посолството. Поетесата Димана Иванова от екипа на Чешкия център оцени мароканското участие като най-колоритната част от празника, която внесе в него много красота и екзотика. Последните две снимки от настоящата публикация са от личния архив на Димана. Вдясно е нейната снимка със служителите от мароканското посолство, които се погрижиха за вкусния финал на вечерта: грациозната Ризлан, майсторът на ментовия чай Ларби и вълшебникът на мароканските ястия Самир.

Останалите снимки към текста са направени от Красимир Пеков и Владимир Дворецки.

Сродни публикации:

Сайтът ни evropaworld.eu навършва 5 години

Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои

Източник: www.evropaworld.eu