Европейски ден на езиците, 26 септември

Публикувано:
16:08ч / 26.09.2016г
Брой прочитания:
1 383
Брой коментари:
0

Европейският ден на езиците 26 септември се фокусира всяка година от 2001 г. насам върху езиковото многообразие и културно наследство. Европейският център за съвременни езици на Съвета на Европа (ECML), който насърчава високите постижения и иновациите в преподаването на чужди езици, ще го отбележи с важно събитие в Грац, Австрия.

Много инициативи се организират на Стария континент: фестивал на езика на Студентския площад в Белград, презентация на 13 различни идиоми и култури в Университетската библиотека в Берген, „Опитай езиците“ – езиково-кулинарна обиколка на света в Загреб, и седмица на езиците в Ница.

Послание от генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан:

„Европейският ден на езиците се чества всяка година на 26 септември. Това е ден за насърчаване на езиковото обучение за млади и стари. Тази година Европейският ден на езиците е и повод да се подчертае огромната стойност на културното многообразие в Европа.

Европейските народи са винаги по-силни и проспериращи, когато проявяват отвореност към другите и техния начин на живот, когато приветстват тези, които могат да допринесат за развитието на нашите общества. Чрез празника на десетките езици, говорени в нашите общности, ние може да изпратим силното послание, че Европа е място, където всички са добре дошли и представителите на различно културно наследство могат да се чувстват като у дома си. Стотици събития са организирани от училища, университети и културни институции, за да отбележат Европейския ден на езиците. Бих искал да поздравя всички, които участват в него.“

Видеопослание на генералния директор по въпросите на демокрацията в Съвета на Европа Snežana Samardžić-Marković

Какво се случва в Европа?

Езикови курсове, игри, беседи, конференции, радио предавания… за каквото и да се сетите — то се случва някъде в Европа, независимо дали на самия ден или в седмиците преди и след 26 септември.

Повече информация за проявите през 2016 г. можете да намерите:

списъка на проявите, организирани от Европейската комисия

*на уебстраницата на Европейския ден на езицитеВръзка към уебсайт, който не е на Комисията, където са изброени още събития, организирани от различни организации

Представителството на Европейската комисия в България е подготвило специална програма, посветена на Европейския ден на езиците на 1 октомври, събота, в София Ринг Мол.

Източник: www.coe.int