Европейски дни на наследството в София

Публикувано:
07:13ч / 19.09.2015г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

На 19 и 20 септември  тази година, по време на издание 2015 на Европейските дни на наследството, във всички европейски страни, които участват, ще има възможност да бъдат посетени исторически и културни обекти, които рядко са достъпни за публиката.

Вчера в Столична община се проведе пресконференция, посветена на тазгодишното издание на Дните в София. Участваха д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, г-н Гийом Робер – директор на Френския институт в България, както и представители на институции, които се присъединиха към инициативата и ще отворят вратите си за гражданите и гостите на столицата.

След успеха на последното издание, Столичната община, Министерството на културата и Френският институт в България обединяват отново усилията си в София: над 23 знакови сгради в столицата ще отворят врати за посетители. По случай Европейските дни на наследството са предвидени и турове с екскурзовод.  Определени са три културни маршрута с продължителност 2-3 ч.,: Ларгото, Св. София и Толерантна София. Всеки един от тях е с водач, професионален гид на български от Lyuba Tours.

Информация за обектите и часовете за посещение, е публикувана в специално направена за събитието брошура и на интернет страниците sofiaculture.bg и institutfrancais.bg
Събитието се осъществява с подкрепата на Société Générale Експресбанк, TELUS International, Groupama Застраховане и Act Logistics.
Първите дни на културното наследство са организирани през 1984 г. във Франция от Министерство на културата, по инициатива на министър Жак Ланг, и от 1991 г. са познати като Европейски дни на наследството по инициатива на Съвета на Европа, а по-късно и на Европейския съюз. Те имат голям успех сред хората, желаещи да посетят престижни обекти, които обикновено са с ограничен достъп, спомагат за повишаване вниманието към опазването на културното наследство.

Европейските дни на наследството в България 2015 продължават в периода от 24 до 27 септември с поредица от събития в цяла България под надслов „Културно наследство и местно устойчиво развитие“.

За да видите програмата, натиснете тук

 

Източник: Френски институт в България