Нависоко пред Дома на Европа

Публикувано:
08:55ч / 19.09.2015г
Брой прочитания:
726
Брой коментари:
0

Сайтът ни ви прикани да не пропускате това преживяване и който успя да му се наслади, ще го запомни! На 18 септември в рамките на глобалната инициатива PARK(ing) Day пред Дома на Европа специално инсталирана за случая платформа издигаше желаещите да видят заобикалящото улично пространство на 10 метра над земята. Възползвахме се от тази възможност и искрено споделяме, че усещането беше неповторимо. Може би нещо подобно изпитват издигащите се с балон във въздуха. IMG_9516Е, с балон може да се полети много по-високо, но в нашия случай успокоително беше чувството, че имаме стабилна основа под краката си.

Арх. Иван Бонев
Арх. Иван Бонев

И още една приятна изненада – подът на платформата беше покрит с истинска трева. Отначало не повярвахме, но мирисът на свежа зеленина ни убеди, че тази малка подвижна територия е в хармония с природата.

Имахме си и водач: младият архитект Иван Бонев от сдружение „Трансформатори“. Натискайки различни бутони на таблото за управление той умело „дозираше“ изкачването ни нагоре, като правеше спирки на различна височина.

Оказа се, че е наистина интересно да се погледнат отвисоко улиците, по които често минаваме, сградите, към които рядко вдигаме поглед. Забавно беше да видим и собствените си отражения в стъклата на Дома на Европа на фона на покривите наоколо.

Ще припомним, че атракцията с платформата беше само част от програмата, посветена на PARK(ing) Day. На ул. „Г. С. Раковски“ № 124 в София вчера имаше своеобразен „увеселителен парк“. Бяха предвидени уроци по танци, работилница за къщи за птици, класна стая на открито, автомат за поезия, палачинки и т.н.

Събитието беше организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, Представителството на Европейската комисия и Информационния център на ЕС.

Повече снимки може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Още по темата в сайта ни:

Вижте София отвисоко пред Дома на Европа