Норвегия подкрепя опазването на българското културно наследство

Публикувано:
14:49ч / 18.09.2015г
Брой прочитания:
285
Брой коментари:
0

Проекти за опазване на българското културно наследство на обща стойност 14 милиона евро са били подкрепени от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство през тази година, като 97 процента от средствата са били предоставени от Норвегия. Това стана ясно на конференцията на тема „Културно наследство за икономическо и социално развитие в България“, която се проведе на 17 септемвир т. г. в София. Събитието беше организирано от Посолството на Норвегия и Норвежкия институт за
изследване на културното наследство (NIKU), в сътрудничество с Министерство на културата на Република България. В него участваха лектори от Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU), представители на министерства, общини и културни институции.

В изказванията беше поставен акцент върху възможностите чрез културното наследство да се стимулира икономическото развитие на регионите и да се създават работни места за уязвими групи. Карстен Палудан-Мюлер, генерален директор на Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU), подчерта, че „културното наследство не е само камъни, то засяга преди всичко хората.“  Доц. Бони Петрунова, заместник-министър на културата, сподели идеята си, която е била привествана в Брюксел, да се разработи програма за роми, имащи определено образователно ниво, които да бъдат обучени, за да се включат в опазването на културните ценности. Във връзка с големия проблем, свързан с финансирането, тя съобщи, че работи по създаването на фонд „Културно наследство“.

„Инвестирането в културното наследство е добра инвестиция“ – каза Шиймъс Касиди от Офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и норвежкия финансов механизъм.  Деяна Данаилова, ръководител на дирекция Международни и регионални дейности“ в министерството на културата, обърна внимание, че финансирането трябва да бъде в две посоки: проучвателни дейности и създаване на инфраструктура за туризъм.  Тя говори и за нуждата от партньорство между публичния и частния сектор при  цифровизацията на културното наследство.
Някои от българските участници бяха спечелили финансиране по програмата, но и тези, за които през настоящата година не бяха стигнали парите, също показаха, че България има богато културно наследство, с което може да се похвали, но и което трябва да бъде опазвано. Такъв е случаят с проекта на проф. Диана Гергова, която от дълги години ръководи разкопките в националния резерват „Сборяново“, където бе намерена кветовно известната гробница в Свещари. Както изтъкна видната археоложка, там нейният екип е успял да разкрие руините на древната Даусдава – столицата на гетите (тракийско племе, обитавало двата бряга на Долен Дунав). На територията на резервата са намерени кралски гробове, скъпоценности, както и уникални артефакти, каквито няма на друго място на Балканите. Интересно е, че някои от тях наподобяват други, намерени в Северна Европа.

За успехите при разкриването, опазването и социализацията на културното наследство на древна Сердика разказа заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Той изтъкна, че многобройните пластове с находки представляват голямо предизвикателство за развитието на столицата, но че общинските власти полагат усилия да съхранят завещаното ни от нашите прадеди. Поради тези причини е било решено изграждането на метрополитена да се извършва само по подземен способ, на дълбочина 25 метра. Дори и тогава при строителните работи се разкриват неизвестни обекти от хилядолетния град, които се показват по атрактивен начин на метростанциите – един уникален подход, който е спечелил награда на софийския метрополитен.

Дори и сравнително малки български общини успяват да изработят качествени проекти за опазване на местното културно наследство. Такъв пример представи кметът на Павликени Емануил Манолов, който разказа за реставрирането на центъра за производство на керамика от римско време край т. нар. Вила Рустика и плановете за превръщането му в туристическа атракция с помощта на най-модерни мултимедийни технологии.

 

Източник: www.evropaworld.eu