Европейски граждански диалог в Русе

Публикувано:
11:17ч / 05.06.2015г
Брой прочитания:
254
Брой коментари:
0

На 4 юни т.г. първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимермансe участва в трансграничен диалог с български и румънски граждани. Замисълът на такива диалози е политиците да изслушват гражданите и да обсъждат с тях актуални политики и решения.
Преди началото на срещата г-н Тимерманс заяви: „Не е тайна, че много хора в нашите държави членки не разбират случващото се в Брюксел и нямат усещането, че някой се вслушва в тяхното мнение. Подобни диалози предоставят отлична възможност на хората да споделят своето гледище, за да разберем по-ясно какво трябва да се направи за подобряването на тяхното ежедневие. Нямам търпение да чуя хората от България и Румъния и да обсъдя техните идеи как да постигнем заедно по-доброто функциониране на Съюза“.

Трансграничният диалог се състоя в Канев център на Русенския университет и в него се включиха президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието на Румъния. Теми на диалога бяха: проточилото се във времето присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство, докладите по механизма за сътрудничество и проверка, прозрачността на европейските институции, пълноценното използване на структурните фондове за създаване на възможности за растеж. Бяха зададени и въпроси за правата на хората с увреждания и на еднополовите двойки, войната по пътищата, която взема много жертви в България и е добре да се използва някои практики, дали добри резултати в други страни членки на ЕС, като Франция и Холандия.
По време на пребиваването си в България първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс се срещна с министър-председателя на България Бойко Борисов, заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на правосъдието Христо Иванов.

На 5 юни 2015 г. Франс Тимерманс отпътува за Румъния за срещи с президента Клаус Йоханис, министър-председателя Виктор Понта и с членове на комисиите по европейските въпроси на румънския парламент. Той ще се срещне и с представители на съдебните органи и организациите, участващи в обсъжданията по механизма за сътрудничество и проверка.

Уебсайт на гражданските диалози: http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_bg.htm

Източник: Представителство на Европейската комисия в България и www.evropaworld.eu