Европейският проект от холандска гледна точка

Публикувано:
17:56ч / 12.05.2015г
Брой прочитания:
223
Брой коментари:
0

Денят на Европа отмина. Той беше повод да бъде осмислен пътят на европейското обединение и да се погледне към бъдещето. Много емоционални и изпълнени с позитивен заряд думи бяха казани по време на публичната дискусия на тема „ЕС на кръстопът: Предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята”. Тя беше организирана в Дома на Европа в София в навечерието на 9 май от Европейското движение и Съюза на европейските федералисти съвместно с Информационното бюро на ЕП в България. В желанието си да не бъдат забравяни посланията, отправени по повод Деня на Европа и 70-годишнината от края на Втората световна война, припомняме встъпителните думи на Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Холандия у нас, който участваше в дискусията:

„На 4 май в моята страна отдаваме почит на загиналите по време на въоръжените конфликти през Втората световна война. В 8 ч. вечерта запазваме 2 минути мълчание. Това се прави от 98 % от населението. На 5 май честваме Деня на освобождението през Втората световна война преди 70 г.. Честваме основни ценности като мир, свобода, демокрация, човешки права. Значението на тези възпоминания не бива да се подценява. Понякога възникват дискусии защо трябва да се чества Денят на освобождението, при положение, че по-младото поколение не знае какво е война. Моите деца също не са я преживели. Винаги обаче побеждава аргументът, че трябва да се разказва историята на войната – как нашите родители са страдали през тази война, какви жестокости са извършени, какъв е бил животът в концентрационните лагери, какво е означавало да живееш в постоянен страх, колко смели хора е имало през този период, какви дилеми са възниквали, как не всички врагове са имали лоши намерения. В периода на честванията в началото на май разказваме за всичко това. Такива разкази винаги правят много силно впечатления на моите деца, въпреки че за тях това са приказки като от друг свят.

Хората са способни да създават красота, но могат да правят и ужасни неща, затова е важно да се разказва за историята. В нашата страна мирът е равнозначен на свобода, но това невинаги е така.  Както Дейвид Гросман, писател евреин, писа: може би евреите бяха освободени, но те никога не са живели в мир и свобода. Важно е да осъзнаем, че тази огромна ценност – Свободата, не идва даром, трябва непрекъснато да работим за нея. Във всекидневието има прояви, на които, ако не се обърне внимание, съществува риск да се посеят семената на нови конфликти. Например, категоризирането на хората според раса, пол, религия, националност, политическа партия, може да излезе лесно извън контрол и да стане причина за дискриминация, екстремизъм, популизъм, национализъм.

Често сме склонни да мислим, че контролираме ситуацията и можем да избегнем конфликти, но вижте какво се случва около нас – кризата в Украина. Такива неща могат да станат на основата на взаимно неразбиране. Вярвам, че европейският проект е много успешен, защото създаде атмосфера на по-голямо разбирателство между хора с различни житейски съдби, различни религии – чрез европейския проект се разбираме взаимно по-добре. Създадохме институции като Европейския парламент, но и институции за решаване на конфликти, за обсъждане с изказване на различни мнения. Европейският проект е изграден на основата на общи ценности и взаимно доверие, на взимно зачитане и уважение на върховенството на закона и на солидарността. Същевременно има предизвикателства около границите на ЕС. Вече споменах за Украйна, но съществува и проблемът с бежанците, на който трябва да се търси решение. Засега това решение не е намерено, но съм сигурен, че ЕС ще реши проблема, основавайки се на солидарността. В това е силата на Европа.

Аз работя по европейския проект от 33 г. и знам как Европа се създаваше всеки ден парченце по парченце. Може би не успяваме да реагираме бързо при международни конфликти, но силата на Европа е да заявяваме общите си ценности и да ги предаваме на международната общност. Ако не го правим, може лесно да се създаде атмосфера на евроскептицизъм. Много е важно да кажем на децата си, че евроскептицизмът е истинска заплаха за Европа. Виждаме, че ентусиазмът по отношение на ЕС намалява. Моите деца не осъзнават напълно какво означава обединена Европа – те могат да пътуват свободно и дори не разбират какво означават границите, затова трябва да им разказваме за мисията на Робер Шуман и Жан Моне, както и за Втората световна война” – каза Н.Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Холандия у нас, по време на дискусията в Дома на Европа в навечерието на 9 май.

Още за събитието в Дома на Европа в сайта ни:

Обединението на Европа в немски прочит

Дискусия „Европейският съюз на кръстопът“

 

Източник: www.evropaworld.eu