Обединението на Европа в немски прочит

Публикувано:
13:35ч / 11.05.2015г
Брой прочитания:
130
Брой коментари:
0

В навечерието на 9 май в Дома на Европа в София се състоя публична дискусия на тема „ЕС на кръстопът: Предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята”. Сред участниците в събитието беше г-н Томас Пфане, ръководител на икономическия отдел в посолството на Германия у нас. Публикуваме част от встъпителните му думи, в които той говори за войната и мира в Европа от гледната точка на германец, чийто баща е бил прострелян в Русия през Втората световна война и е изгубил ръката си. Поколението на г-н Пфане е извървяло своя нелек път в осмислянето на европейското обединение:

„В Германия не приемаме ЕС за даденост. 70 г. минаха от капитулацията на страната и беше нужно много дълго време, за да се разбере, че тази капитулацията е била освобождение. След края на Втората световна война германците изгубиха вяра в държавата си като институция. Представете си държава, в която правителството, фюрерът ви казват, че има хора по-нисши от вас и трябва да бъдат убивани… За Германия Втората световна война беше голям урок, който няма да се повтори. И Германия никога вече няма да бъде сама. Сега тя е сред общност от приятелски нации в ЕС. Това стана, защото изградихме отново държавната си система, заложихме на върховенството на закона, основан на човешките права. В нашата Конституция има един член N1, който е много важен и никакво конституционно мнозинство не могло да го промени – той задължава всяка държавна институция да уважава човешкото достойнство.

Пред лицето на днешните предизвикателства мисля, че можем да споделим нашия опит, до който достигнахме след войната – да отстояваме равнопоставеността на човешките същества. В Европа в момента има проблеми, има евроскептицизъм, но уроците от историята показаха, че трябва да държим на ценностите. Това прави Европа привлекателна… В модела на ЕС са заложени устойчивост, прозрачност, демократичност. Но те не идват даром. Трябва да ги изискваме, да бъдем активни. Свободите се губят, ако не се използват. Свободата на изразяване съществува само, ако се чуват различни позиции в медиите. Използвайте свободата да изразявате мнението си!“ – каза г-н Томас Пфане пред участниците в дискусията в навечерието на деня на Европа.

Още за събитието в Дома на Европа в сайта ни:

Дискусия „Европейският съюз на кръстопът“

Източник: www.evropaworld.eu