Фестивал на скандинавското кино „Северно сияние“

Публикувано:
08:46ч / 07.12.2016г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

Осмото издание на фестивала „Северно сияние“ започва на 7 декември в Дома на киното с прожекция на филма „Завръщане у дома“ на финландския режисьор Мика Каурисмаки.
Сред премиерните заглавия тази година са „Ние сме най-добрите“ на Лукас Мудисон, „Безшумно сърце“ на Биле Аугуст, „Втори шанс“ на Сузане Биер.
Фестивалът ще предложи две екранизации по нобеловия лауреат Кнут Хамсун – „Глад“ и „Телеграфистът“, както и биографичния филм „Хамсун“ на шведския класик Ян Троел.
В рамките на събитието ще се проведе вечер на Астрид Линдгрен, по време на която ще бъде прожектиран премиерно филмът „Астрид“.
На 13.12 в Дома на киното Елица Матеева ще представи книгата си „Целият свят е… кино!“, а Мирела Василева ще запознае зрителите с творчеството на Биле Аугуст и Сузане Биер на 12-ти и 15-ти декември в Културен център G8.

Филмът „Завръщане у дома“ на режисьора Мика Каурисмаки, с който се открива фестивалът в Дома на киното на 7 декември от 19 ч., разказва историята на Тина и Томи, които решават да напуснат шумната столица и да се отправят към родното градче на Тина. Там живее баща й. Бурният живот на родителското тяло е причина двамата да не поддържат добри отношения. В провинцията идва и дъщерята на Томи от предишния брак  – Емилия. Предстои едно трудно и комично опознаване на характери, което води до множество изненадващи разкрития.

Сценарист: Мика Каурисмаки, Петри Кара

Участват: Веса-Мати Лойри, Арми Тойванен, Яни Воланен, Петер Францен

Прожекцията се осъществява със съдействието на Посолството на Финландия в София.

Подробна информация за филмите:
http://www.pozorcompany.com/welcome.html

Програма на фестивала:
http://www.pozorcompany.com/programme_2016.html

Източник: Northern Lights Film Festival