Концерт „Барток и творчески импресии” в НДК

Публикувано:
08:22ч / 07.12.2016г
Брой прочитания:
142
Брой коментари:
0

Концерт „Барток и творчески импресии” в изпълнение на Дуо Бела Валко (виолончело) и Хавиер Лопес Хорхе (пиано) ще се състои на 7 декември  от 19 ч. в рамките на ХХХ Новогодишен музикален фестивал в НДК.
В програмата: творби на Клод Дебюси, Бела Барток, Морис Равел, Джордж Гершуин и Золтан Кодай

Изпълнителите:
Бела Валко започва да учи виолончело като дете и на 10-годишна възраст вече печели унгарски национален конкурс. През 2004 г. започва да учи в Музикалната академия „Ференц Лист” в класа на Дьорд Дери. Успоредно с това работи в много унгарски оркестри и е приет в Младежкия оркестър на ЕС (European Union Youth Orchestra) и оркестъра на Музикалния фестивал Шлезвиг-Холщайн.
През 2008 г. продължава образованието си в Сегед, където се дипломира като музикант и педагог. От 2015 г. е докторант в Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Голямо влияние върху израстването му оказват участията му в майсторски класове при солисти като Франц Хелмерзон, Чаба Онцаи, Йозеф Поторански. Концертира като солист със симфоничните оркестри на Сегед и Татабаня. Изнасял е камерни концерти в Унгария, Франция и Англия.
Роден в Сантяго де Компостела през 1988 г., Хавиер Лопес Хорхе е един от най-изтъкнатите испански пианисти на своето поколение. След като се дипломира с отличие в Саламанка (Испания), Хавиер заминава за Лондон, където записва магистратура за изпълнители в Кралския колеж по музика при професор Андрю Бол. Междувременно участва в много международни клавирни конкурси, включително в Международния конкурс за пиано Доностия Хирия (2-ра награда), конкурса за пиано ASGAIMв Испания (1-ва награда) и „Joan Chissel“ Schumann Song Competition в Кралския колеж по музика (1-ва награда).
Пианистът участва в майсторски класове на най-високо ниво при изпълнители като Петер Бител, Борис Берман, Луиз де Мора, Мария Жоао Пирес, Франк Уибаут, Клаудио Мартинес Менер, Павел Гилилов, Имре Роман и Ференц Радош и др., като наред с това работи интензивно с испанските композитори Хосе Луис Турина, Агусти Чарлс и Рамон Хемет.
В момента Халиер Лопес е докторант трета година в Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща и специализира при професорите Андраш Кеменеш, Рита Вагнер и Петер Над.
Подробна  програма:
C. Debussy: Sonata for cello and piano
Bartók Béla: An evening in the village
M. Ravel: Habanera
Bartók Béla: Válogatás a Mikrokozmosz és Gyermekeknek sorozatból (csak zongora)
G. Gershwin: Two fragments from the Porgy and Bess
Bartók Béla: 1. rapszódia – Lassú
Kodály Zoltán: Epigrammák
Bartók Béla: Romanian folk dances

Билети могат да бъдат закупени на касата на НДК и в интернет на www.ticketportal.bg.

Източник: Унгарски културен институт