Фестивал на студентите франкофони в Пловдив

Публикувано:
07:54ч / 09.07.2019г
Брой прочитания:
217
Брой коментари:
0

Фестивалът на студентите франкофони на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) се проведе за осми път от 1 до 5 юли 2019 г. След Загреб и Ереван, франкофонското семейство се отправи към Пловдив – Европейска столица на културата 2019, за да отпразнува многообразието под мотото „Да творим заедно“, което е отговор на нейния девиз „Заедно“. Тази година Френският институт в България (ФИБ) и Международната организация на Франкофонията (МОФ) се обединиха за организирането на това събитие, което се проведе в Медицински университет – Пловдив.

Фестивалът събра 100 студенти франкофони от 16 държави от Централна и Източна Европа, които работиха заедно по културни проекти, обединяващи техните различия в движеща сила. Те с ентусиазъм представиха своите държави и култури, обединени от Франкофонията в своето многообразие.

Общо 5 творчески ателиета в продължение на една седмица обединиха студентите. Танц, театър, музика, дигитална култура и градско изкуство бяха в центъра на тяхното внимание. Младите франкофони, под ръководството на признати артисти, работиха заедно, за да създадат спектакъл, който бе представен на публиката на 5 юли по време на гала вечер в Аула Магна на Факултета по Дентална медицина, МУ – Пловдив под високия патронаж на франкофонските институции в България и Групата на посланиците франкофони, председателствана от Н.Пр. г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България.

По покана на Френския институт в България, двамата френски графити артисти в пълен професионален възход Елла & Питр пристигнаха в Пловдив. Те са първите художници, които създават гигантски изображения на земята, „Спящите великани“, чийто размер е повече от няколко хиляди квадратни метра. В рамките на фестивала, „Елла & Питр“ в партньорство с Фондация Пловдив 2019 изобразиха картина на площ от 5000 кв.м., която свърза студентите от тези 16 държави, обединени в своите идентичности от френския език. Тяхната творба беше представена с филм, направен с дрон, който показа студентите като творци в многообразието.

Акцент беше поставен върху дигиталните култури и по-специално върху видеоигрите в рамките на Френско-германския културен фонд. В Европа видеоигрите се превърнаха в значим културен феномен за широката публика и днес никой не може да омаловажава ролята им. Франкофонията насърчава развитието на този нов културен вектор.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Университетската агенция на Франкофонията в партньорство с Международната организация на Франкофонията и Френския институт в България за частта културна програма, Медицинския университет – Пловдив, както и Френско-германския културен фондМеждународната делегация Валония-БрюкселОргахимMr. Bricolage и Telus International.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубрикта Francophonie на сйта ни.

Източник: Френски институт в България