Среща на Евроклуба към БТПП

Публикувано:
12:20ч / 08.07.2019г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

Традиционната среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата се състоя на 4 юли т.г. по попод приключването на румънското председателство на Съвета на ЕС и началото на финландското. Домакин на срещата беше Enterprise Europe Network при БТПП и в нея участваха Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия у нас, и Н.Пр. г-н Йон Гъля, посланик на Румъния. Водеща беше проф. Ингрид Шикова, председател на Евроклуба.

Събитието даде възможност да се направят някои изводи за състоянието на Европейския съюз и на бизнес средата в него. При откриването Цветан Симеонов, председател на БТПП, припомни, че, според Лисабонската стратегия, до 2010 г. еврпейската икономика, основана на знанието, трябваше да стане най-конкурентноспособната в света. Това обаче не се случи. Предстои да видим какви резултати ще даде рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Проф. Ингрид Шикова се спря на актуалната тема за изборите за Европейски парламент и последвалото разпределение на висшите постове в европейските институции. Тя отбеляза като положителна тенденция високата избирателна активност в много страни на ЕС, като не пропусна да подчертае, че системата за „шпицен кандидатите“ претърпя пълен крах. Положителна тенденция е, че повече жени ще заемат високи позиции в ЕС, но голямото разочарование е, че този път Източна Европа няма представители в ръководството на институциите.

Н. Пр. Йон Гъля представи постигнатите резултати по време румънското председателство на Съвета на ЕС по основните му приорите: икономически растеж, новата европейска финансова рамка, вътрешна сигурност, отстояване на европейските ценности. Като постижение той изтъкна продължаването на работата по ангажимента, поет по време на българското председателство, за европейското бъдеще на Западните Балкани. Равносметката в цифри е: над 1800 срещи, подписването на 90 политически споразумение, 87 заключения на Съвета, 90 тристанни споразумения и 98 подписани законодателни акта.

Срещата продължи с презентация на Н. Пр. Пайви Блинникка, която запозна участниците с приоритетите на финландското председателство: укрепване на общите ценности и върховенството на закона; повишаване на конкурентноспособността и социалното приобщаване; укрепване на позицията на ЕС като световен лидер в борбата с климатичните промени; защита на сигурността на гражданите. Финландия за трети път ще председателства Съвета на ЕС, като страната е втора в триото Румъния, Финландия и Хърватия. Новост е, че няма да се раздават сувенири с логото на председателството, а средствата за тях ще бъдат вложени за редуциране на емисиите от въздушния транспорт и на парникови газове. Видеото, представящо Финландското председателство може да видите тук.

Събитието завърши с неформална дискусия и откриване на изложбата на младата художничка и певица Даниела Стойкова.

Виното за последвалия коктейл беше осигурено от фирма „Via verde“.

Още по темата на сайта ни:

Прием по повод финландското председателство на ЕС

 

Източник: www.evropaworld.eu