Довиждане, Хавиер Валдивиелсо!

Публикувано:
16:49ч / 11.07.2019г
Брой прочитания:
435
Брой коментари:
0

На сърдечна, емоционална среща в клуб „Журналист“ на СБЖ на 10 юли т.г. Сдружението на испаноговорещите журналисти в България каза не „Сбогом“, а „Довиждане!“ на директора на Институт Сервантес в София Хавиер Валдивиелсо, който заминава на работа в Будапеща. Присъстваха новият посланик на Испания у нас, Н.Пр. Алехандро Поланко, Н.Пр. Алберто Труеба, посланик на Аржентина, почетният консул на Чили в България Андрес Сааведра. Снежана Тодорова, председател на СБЖ, връчи на Хавиер Валдивиелсо най-високата награда на Съюза – „Златно перо“. Инициатор на събитието беше журналистката и писателка Къдринка Къдринова, председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. Подаръкът, който тя поднесе от името на Сдружението, беше колаж със снимки от събития, в които е участвал големият приятел на българските журналисти Хавиер Валдивиелсо.

DSC01503DSC01506Н.Пр. Алехандро Поланко (снимката вляво), който се е срещал с него и преди по време на своята дипломатическа кариера, говори за неговите професионални и човешки качества. Той използа случая, за да каже, че с радост е установил още с идването си в България, колко силни са връзки между двете ни страни в областта на културата и изкуството.

Чуха се много хубави думи за ролята на Хавиер Валдивиелсо в културния живот на България. На стремежа му да подпомага популяризирането не само испанската културата, а и на целия испаноезичен свят се спряха Н.Пр. Алберто Труеба, посланик на Аржентина у нас (снимката вдясно), и почетният консул на Чили в България Андрес Сааведра. 

За човешката съпричастност и сърдечност на Хавиер Валдивиелсо стана дума в изказването на проф. Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет, която любезно беше поела ролята на преводач по време на срещата, като наблегна на помощта, оказвана от Хавиер Валдивиелсо на Катедрата.

DSC01487DSC01477Събитието включваше кратка литературно-музикална програма, в която поетът Ивайло Диманов – управител на клуб „Журналист“ и член на УС на СБЖ, Къдринка Къдринова и журналистът Георги Митов четоха в оригинал и в превод на български стихове от испаноезични поети (снимката вляво).

Прозвуча и стихотворението за прочутия кубински бар „Бодегита“ в Хавана, създадено от рано отишлата си от този свят ярка българска поетеса Ваня Петкова. Стихотворението прочете нейната дъщеря, журналистката и поетеса Оля Ал Ахмед, която припомни за творческите връзки на талантливата си майка с испаноезичния свят (снимката вдясно).

През цялото време звучаха песни на испански език, изпълнени от Янко Константинов от известната музиканстка фамилия на Димитър и Николай Константинови, популярни като „Лос Хемелос“, които бяха трубадури на испаноезичната песен в България. ..
Срещата в клуб „Журналист“ не беше сбогуване, а пожелание за продължаваща във времето, постоянна връзка с България. Разбира се, за тази връзка ще допринесе фактът, че Хавиер Валдивиелсо създаде семейство в нашата страна, има прекрасна българска съпруга и дъщеричка. Истината обаче е, че много българи винаги ще го чувстват като свой приятел. Успех на новото работно място, скъпи Хавиер Валдивиелсо, и довиждане!

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu