Филм с Мария Бакалова сред фаворитите за „Златна палма“ в Кан

Публикувано:
18:06ч / 13.05.2024г
Брой прочитания:
151
Брой коментари:
0

Игралният филм „Стажантът“ за младия Доналд Тръмп, в който българската актриса Мария Бакалова изпълнява ролята на съпругата му Ивана Тръмп, има реални шансове да получи най-голямата награда – „Златна палма“ на започващия утре, 14 май, 77-и филмов фестивал във френския град Кан. Това показват залаганията в букмейкърските агенции, цитирани от сайта https://www.jigsawlounge.co.uk/, според които тази лента засега е на трето място с коефициент 5 към 1 (т. е . вероятност от 16,7%). Ако някой заложи 100 евро за „Стажантът“ и филмът бъде удостоен със „Златна палма“, късметлията ще получи 500 евро печалба.   

Биографичната драма с участието на Мария Бакалова разказва как младият Доналд Тръмп започва своя бизнес с недвижими имоти в Ню Йорк през 70-те и 80-те години на ХХ в. с помощта на печално известния адвокат Рой Кон. Режисьор е Али Абаси, който има иранско и датско гражданство. „Стажантът“ е американско-датско-канадско-ирландска копродукция. Главната роля е поверена на младия румънски актьор Себастиан Стан, който получи широка известност с превъплъщението си в Бъки Барнс от филмовата поредица „Капитан Америка“. Роденият в Констанца румънец си спечели доста симпатии у нас и с възторжения си отзив за българското Черноморие. Заглавието на филма напомня за едноименното телевизионно състезание, което водеше самият Тръмп от 2004 до 2015 г. Всеки от участниците в този риалити формат трябваше да изпълнява различни задачи, поставен му от милиардера, за да получи шанса да стане негов асистент. Мария Бакалова вече има известна представа за Тръмп, тъй като тя участва в комедията „Борат 2“, заснета на фона на президентските избори в САЩ през 2000 г. Кинодебютът на младата българска актриса й донесе номинация за „Оскар“ за „Най-добра поддържаща женска роля“.  

На първо място според залаганията за „Златна палма“ засега е индийският филм „Всичко, което си представяме като светлина“ на режисьорката Паял Кападия. Коефициентът за тази лента е 5 към 2, т. е. шансът за успех е 28,6%. На второ място с коефициент 3 към 1 засега се класира иранският филм „Семето на дивата смокиня“ на режисьора Мохамад Расулоф. Той, за съжаление, няма да присъства лично в Кан, тъй като в навечерието на фестивала бе осъден по обвинения за нарушаване на националната сигурност на осем години затвор и удари с камшик, и има забрана да пътува в чужбина. В челната петица на залаганията с коефициент 8 към 1 са също така британският филм „Птицата“ на режисьорката Андреа Арнолд и бразилската лента „Мотел Дестино“ на режисьора Карим Айнуз.

Кинофестивалът в Кан продължава до 25 май, когато ще бъдат обявени носителите на наградите.

Автор: Владимир Дворецки

Фотоалбум от разходка край фестивалния център в Кан – архив на фондация „Европа и светът“

Източник: www.evropaworld.eu