Публиката в Музикалния театър пя на крака хитове на Маестро Диомов

Публикувано:
13:25ч / 13.05.2024г
Брой прочитания:
557
Брой коментари:
0

На снимката: финални аплодисменти, на сцената сред изпълнителите е Маестро Стефан Диомов, вдясно е диригентът Георги Милтиядов

Рядко може да се види спектакъл, по време на който публиката става част от изпълнителите. Този рядък шанс имахме на 12 май т. г., когато гледахме едно от първите представления на новия български мюзикъл „Здравей, как си, приятелю?“, вдъхновен от музиката на Стефан Диомов. Маестрото беше сред публиката, а на финала излезе на сцената и поздрави създателите на спектакъла. Сред бурни аплодисменти изпълнителите на сцената и публиката, дирижирани от Маестро Диомов, пяхме заедно любимите хитове: „Приятели“ и „Здравей, как си приятелю?“, дал заглавието на мюзикъла.

Преди началото на представлението атмосферата в препълнената зала на Музикалния театър бе заредена с очакване. Зрителите нямаха търпение да разберат дали създателите на мюзикъла – предложилата идеята Еделина Кънева (директор на тази културна институция), композиторът, постановчик, аранжор и диригент Георги Милтиядов, авторът на либретото Юрий Дачев и режисьорът Камен Воденичаров, са пресътворили достойно в сценично произведение духа на златните хитове на Маестро Диомов, които не едно поколение българи знае наизуст. Разбира се, впечатленията ни са субективни, но ако се съди по бурните аплодисменти и особено по финалното сливане на публиката с изпълнителите, резултатът е повече от успешен.

Спектакълът започна с увертюра от потпури от най-известните мелодии на Маестро Диомов. На този музикален фон се вдигна завесата и зрителите се насладиха на чудесна гледка, изобразяваща морската градина в Бургас – родният град на прочутия композитор и на мнозина от неговите възпитаници (включително и композиторът-постановчик Георги Милтиядов). След тази впечатляваща увертюра хор от изпълнители изпя акапелно на девет гласа „Добър ден, море“.

После зрителите потънаха в морето от емоции, съпътстващо срещата на съученици от випуск 1994 г. – със спомените им за стари любови, недоизказани думи, несбъднати младежки желания, примесени с преживяванията от настоящето им като вече зрели хора. Към тази емоционална палитра свежи нотки добавиха абитуриенти от випуск 2024 г.. Резултатът беше диалог между поколения, както и между връстници, чрез прекрасните песни на Стефан Диомов. Някои от тях бяха сред най-популярните, други – не толкова често слушани, но майсторски втъкани в музикалната канава на спектакъла.

Някои от персонажите – предимно младите, фигурират с лични имена: Мария, нейните обожатели Явор и Ясен, Радой. Други – от випуск 1994 г., са по-скоро типажи: Примерната, Нетърпеливата, Самоувереният, Суетната, Закъснелият. Едно подсказване, че през годините човек запазва у себе си основни свои особености от младостта.

Много сполучливо в либретото е включен образът на Клошаря, който видяхме в талантливото изпълнение на Румен Григоров. Той често се проявява като свързващо звено между героите от различните поколения и на пръв поглед е комичен, но има своята лична драма. Това е роля, специално въведена от либретиста, защото я няма в творчеството на Стефан Диомов.

 Интересно ни беше как ще прозвучат в изпълнение на актьорите от Музикалния театър песните, с които свързваме гласовете на „Тоника“, „Тоника СВ“, „Домино“, Тони Димитрова, Ваня Костова, Пламен Ставрев. Бяхме очаровани! Олга Динова (Примерната), Добромир Момеков (Самоувереният), Кръстина Кокорска, известна като Криста (Нетърпеливата), Силвия Филипова (Суетната), Богомил Спиров (Закъснелият), Калоян Ченов (Явор), Александър Панайотов (Ясен), Антонио Дачевски и Димитър Иванов (Радой и Радой-син) вложиха свой стил в интерпретацията и доказаха, че хубавата песен винаги може да зазвучи по нов начин. И докато на изброените изпълнители сме имали възможност да се възхищаваме неведнъж досега, нашето откритие за вечерта беше Яна Стефанова (Мария), която ни плени с кристалния си глас.

Някои от хитовете на Диомов прозвучаха без текст, а само като мелодия, на чийто фон танцуваше балетът на Музикалния театър със солисти Татяна Янева и Трайче Стойковски. Тук е моментът да откроим постиженията на хореографа Йоанна Стоянова и сценографа Николина Костова.    

Нека отбележим, че не за първи път напоследък в идеята на спектакъла се вписват и такива детайли като оформлението на програмата. В случая тя е във формата на ученическа тетрадка, в която снимките на изпълнителите са от ученическите им години. Допълнителен бонус е, че в края й са публикувани текстовете на песните, включени в мюзикъла.

Спектакълът „Здравей, как си, приятели?“ дълбоко ни развълнува, защото той беше едно емоционално пътуване от младостта ни до днес с творчеството на големия български композитор. Същото очевидно е изпитвал през цялото време и самият той, защото, когато на финала излезе на сцената, заяви: „Иска ми се да кажа на всички, които препълниха с радост моето сърце тази вечер: малки и големи, млади и прекрасни, вие бяхте мегаготини!“

Пожелаваме на всички бъдещи зрители на мюзикъла да съпреживеят това обогатяващо емоционално пътешествие с песните на Стефан Диомов. Ние с удоволствие бихме му се насладили отново!

Гергина и Владимир Дворецки

Повече снимки от финала на представлението на 12.05.2024 г. може да видите тук.

Добавяме и видеото с участието на Маестро Диомов. То не е с добро техническо качество, но дава представа за атмосферата!

Още по темата на сайта ни:

Мюзикълът “Здравей! Как си, приятелю?” – вдъхновен от песните на Стефан Диомов

Мечтата на Маестро Диомов се сбъдна в Музикалния театър

Източник: www.evropaworld.eu