Филмът „Близо“ спечели наградата LUX на публиката за 2023 г.

Публикувано:
13:04ч / 28.06.2023г
Брой прочитания:
177
Брой коментари:
0

На церемония в Европейския парламент в Брюксел на 27 юни бе обявено, че носител на Награда LUX на публиката за 2023 г. е „Близо“ (Close)! Филмът на режисьора Лукас Донт е копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия и бе избран сред пет финалиста за LUX Audience Award с гласовете на европейската публика и на евродепутатите. Финалистите този път бяха: „Алкарас“ (Alcarràs), „Изпепеляващи дни“ (Burning Days), „Близо“ (Close), „Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness) и „Блуждаещ огън“ (Will-o’-the-Wisp). Филмът победител беше избран чрез комбиниране на гласуване от зрителите и гласуване от страна на членовете на ЕП, като всяко от тях имаше тежест от 50%. Платформата за награди получи около 45 000 оценки (отзиви по скалата от една до пет звезди) от европейските зрители и 360 от членовете на ЕП.

Преди връчването на наградата всеки от петте номинирани филма беше представен от своя режисьор. Изключение направи само филмът „Идиотският триъгълник“ – от името на екипа му говори една от участващите в него актриси, Съни Мелес.

В словото си режисьорът на „Близо“ Лукас Донт сподели: „Тази церемония се провежда в един странен момент за нас, защото наскоро две прожекции на филма „Близо“ в България не можаха да се състоят поради протести. В София имаше хора, които отправяха оскърбления към общността ЛГБТ, влязоха в киното и започнаха да снимат хората, които искаха да видят филма. Поради съображения за сигурност, трябваше да се отмени прожекцията. След два дни същото се случи във Варна. Ние мислим за българската публика, която се опита да види филма, но не успя. Кои са те? Как изглеждат? Какво чувстват в една европейска държава, в която да гледаш филм за нежност между мъже внезапно става опасно. Мислим и за публиката в Унгария. През юни 2021 г. унгарският парламент прие закон, с който се заклеймява общността ЛГБТ. Това беше отразено в забрана за каквото и да било споменаване на тази общност във всички медии и на всички места, където имат достъп деца. По радиото или по телевизията не може да се чуе или види нищо на тази тема преди 22 ч. Целият екип на „Близо“ изразява подкрепата си за Европейската комисия, която реши да изправи Унгария пред Съда на Европейския съюз за нарушаване на европейските норми и ценности. Бихме искали да помолим Европейската комисия да предприеме същите действие срещу Италия и министър-председателя Джорджа Мелони заради нейната позиция по отношение на общността ЛГБТ. Човешките права са всеобщи, неотменими, неделими и взаимносвързани за всяка публика, за всички деца, които заслужават да имат достъп до истории, които ги показват такива каквито са. Всеки човек има право да открие кой е и кой иска да бъде. Ние мислим за вас и сме изпълнени с надежда и гордост.“

В тази публикация добавям личните си впечатления от филма „Близо“, които споделих във Фейсбук след като го гледах в Дома на киното в София на 31 март т.г.:

Още един филм от петте номинирани за наградата LUX на Европейския парламент се нареди сред фаворитите ми – „Близост“ на белгийския режисьор Лукас Донт. Историята е за голямото приятелство между две тринайсетгодишни момчета – Реми (Густав Де Веле) и Лео (Еден Дамбрин). Двамата са толкова близки, че майката и бащата на Реми възприемат Лео като свой втори син – той често нощува и се храни у тях. През деня момчетата играят из околностите на селото или тичат един до друг сред цветни насаждения, където работят родителите на Лео. Те, както и по-големия му брат, също искрено се радват на тази голяма дружба. Реми свири на обой и Лео мечтае как ще му стане мениджър и двамата ще пътуват по света. На тази идилия обаче внезапно е сложен драматичен край. В началото на учебната година двамата приятели отиват заедно на училище и съучениците им започват да ги подпитват дали не са гаджета. Реми приема този въпрос спокойно, но Лео, който е с по-нежни черти и често му подхвърлят, че прилича на момиче, решава, че е по-добре да се разграничи от приятеля си и да се впише сред „мъжкарите“ в класа, дори започва да тренира хокей. Посреща хладно желанието на Реми и той да се включи в хокейния отбор на училището. В анотациите за филма много завоалирано е намекнато какво се случва след като Лео отблъсква приятеля си. Все пак на зрителите не бива да се отнема ефектът на изненадата. Ще се придържам към този подход и просто ще кажа, че в даден момент Реми напуска действието. От този момент нататък филмът започна да ни хваща за гърлото, защото ставаме свидетели как един тийнейджър опитва да се справи с липсата на най-близкия си приятел, от когото самият той се е отказал, през каква Голгота от вина и болка преминава, как се старае да излекува душата си и, на пръв поглед, има кой да му помогне, но душата му все така боледува. През цялото време бях убедена, че режисьорът ще се изкуши от възможностите на киното и ще покаже отново Реми, като видение, на местата, където преди това са били заедно с Лео. Това би било и като малка утеха за зрителите – да, единият от приятелите вече го няма, но ето че по милостта на режисьора можем да ги видим отново един до друг, както в щастливите им дни. Но не, образът на Реми никога повече не се появи на екрана. Филмът показва безмилостната истина, че колкото и да е ярък споменът за някого, той не може да запълни реалното му отсъствие… Струва ми се, че в края на прожекцията поне половината от салона не можеше да сдържи сълзите си. Признавам, че аз също. Но и на двамата със съпруга ми, с когото гледахме филма“ ни остана светлото чувство, че гледахме поредния великолепен европейски филм от номинациите за наградата LUX. Отново майсторски написан сценарий, перфектна режисура, отлично подбрани актьори, забележителна операторска работа!

Към впечатленията си от филма, описани през март т.г., днес ще добавя: Не знам дали тази авторитетна награда, която е на европейската публика (!), ще накара враговете на филма, които успяваха да спрат прожекциите му в София и Варна, да преосмислят мнението си. Всички ли граждаи от европейски страни, които са дали гласа си за този наистина великолепен филм, ще бъдат обвинени от морализаторстваща нашенска партия в педофилия!

Гергина Дворецка

Режисьорът и сценарист на филма „Близо“ Лукас Донт и съсценаристът му Анджело Тийсенс с наградата LUX за 2023 г. на церемонията в Европейския парламент в Брюксел, 27.06.2023 г.

Източник: Европейски парламент и evropaworld.eu