Филмови дни на наградата LUX на публиката за 2022 г.

Публикувано:
09:13ч / 25.04.2022г
Брой прочитания:
146
Брой коментари:
0
В последната седмица на април зрителите могат да гледат онлайн и на голям екран трите филма, номинирани за наградата LUX на публиката и да гласуват за своя фаворит.
Последните безплатни прожекции на голям екран на трите филма номирани наградата LUX на публиката ще се проведат в София между 27 и 30 април, като зрителите могат да вземат своя билет-покана на касите на всеки от посочените по-долу киносалони до изчерпване на местата.

·      27.04, 19:00 ч., Дом на киното: Великата свобода

·       29.04, 19:00 ч., Дом на киното: Бягство

·       30.04, 19:00 ч., Дом на киното: Quo vadis, Аида?

До края на април зрителите могат също така да гледат безплатно онлайн трите номинирани филма на платформата на международния фестивал София Филм Фест https://online.siff.bg/. Предвидени са по 500 безплатни билета за достъп до всеки от филмите.

Едновременно с това публиката може да гласува за фаворита си до 25 май 2022 г. на платформата https://luxaward.eu/bg#voting, като го оцени с една до пет звезди. С гласуването си зрителите могат да спечелят шанс да участват в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката на 8 юни в Европейския парламент в Страсбург.

Номинираните филми:

Номинираните филми „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Берлин през декември 2021 г.

„Бягство“ (Flee) – режисьор Йонас Похер Расмусен

Герой на анимационния филм е уважавания преподавател Амин, който разказва за пристигането си от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие. Филмът е копродукция на Дания, Франция, Швеция и Норвегия и вече получи номинации за Оскар в три различни категории: за най-добър анимационен, документален и международен филм – прецедент в историята на наградите на Американската киноакадемия!

„Великата свобода“ (Great Freedom) – режисьор Себастиан Майзе

Историята в австро-германския филм се развива в следвоенна Германия. Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) – режисьор Ясмила Збанич

Филмът ни среща с Аида − преводач към силите за опазване на мира в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне? Филмът е продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

Следващи стъпки

Трите номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и се популяризират във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн. Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на евродепутатите, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка. Филмът победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

За наградата LUX на публиката

От 2007 г. Европейският парламент оказва подкрепа при разпространението на европейски филми, като осигурява субтитри на 24-те официални езика на ЕС за всички филми финалисти на наградата LUX и подпомага разпространението им. Наградата е спечелила репутация за подбор на европейски копродукции, които разискват актуални политически и социални въпроси и насърчават дебата за общите ценности.

От 2020 г. Европейският парламент организира Наградата LUX на публиката заедно с Европейската филмова академияЕвропейската комисия и мрежата от кинозали Europa Cinemas са също партньори при организирането на наградата.

Наградата продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Допълнителна информация
Награда LUX на публикатаСофия филм фест – секция Награда LUX на публиката

Гласуване за номинираните филми

Съобщение за пресата за трите номинирани филма за 2022 г.