ЕХРО 2015 в Милано, Паркът на биоразнообразието

Публикувано:
12:51ч / 26.08.2015г
Брой прочитания:
314
Брой коментари:
0

В Парка на биоразнообразието на ЕХРО 2015 в Милано може да се докоснете до живата природа в буквалния смисъл на думата. Бихте могли да погалите цветята и зеленчуците, засадени в лехите между павилионите на Парка, а в павилиона Slow Food сте приканени да разпознаете какви семена са сложени в големи дървени кутии с похлупаци от непрозрачна тъкан. Пъхате ръката си под похлупака, без да поглеждате какво има под него, опипвате съдържанието вътре и само с пръстите си трябва да разпознаете що е то. За да проверите дали сте дали верен отговор, после отворяте малка странична вратичка в кутията и прочитате названието на растението, записано на листче от вътрешната й страна. Така не само ще прецените дали познавате различните видове семена, но ще разберете доколко съвременният начин на живот ни е отдалечил от естествените продукти, с които са се изхранвали дедите ни. Най-важен е обаче допирът до тези продукти: не да ги разглеждате отстрани като в музей, а да ги усетите в ръцете си.В същия павилион може да напишете или нарисувате със семена каквото си пожелаете върху големи маси, които са на разположение на всеки. В Slow Food на почит е царевицата, която се олицетворява от гигантска фигура, покрита с царевични зърна.

В преоткриването на природата се включват и други сетива: само по мириса на дадена подправка може да се опитате да я назовете. Дали обонянието ни е отвикнало да различава някои природни аромати?

В Парка на биоразнообразието в седмицата от 24 до 30 август всеки ден има богата и интересна програма: дегустация на биопродукти, игри за деца и възрастни, в които по забавен начин се опознава биоразнообразието на Земята, включени са дори концерти, посветени на „биоразнообразието в музиката“, както е записано в програмата (пълната й версия е само на италиански език).

Тази част на ЕХРО 2015 беше домакин и на международна конференция за ролята на биологичното земеделие в борбата с климатичните промени, за която ще дадем повече информация в следваща публикация.

Още за ЕХРО 2015 в сайта ни:

ЕХРО 2015 – първи впечатления

ЕХРО 2015 Цветята също са храна

Нашето околосветско пътешествие… в Милано

Източник: www.evropaworld.eu