Финландската вечер на София филм фест

Публикувано:
17:18ч / 15.03.2017г
Брой прочитания:
929
Брой коментари:
0
Оона Айрола
Оона Айрола

Посолството на Финландия отново е партньор на един от най-значимите кинофоруми в Централна и Източна Европа – Международния филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival). Специално за филмовия фестивал в България дойдоха режисьорът Юхо Куосманен, актрисата и певица Оона Айрола и музикантите от Ykspihlajan Kino-orkesteri, които изпълняват музиката в многократно награждавания филм “ Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“. Българската премиера на филма беше акцентът на Финландската вечер, организирана съвместно от Посолството на Финландия и София Филм Фест на 13 март в кино „Люмиер“.

Юхо Куосманен
Юхо Куосманен

Режисьорът Юхо Куосманен е роден през 1979 г. в Кокола. Късометражните му филми печелят множество награди, включително от фестивалите в Кан и Локарно. През 2014 г. завършва филмовото училище към Университета „Аалто“ в Хелзинки. „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“ е първият му пълнометражен филм. За него режисьорът разказва: „Беше 2011 г. Срещнах се с Оли и Райя в Кокола. Днес той страда от болестта на Алцхаймер, но все още помни миналото си. Разказа ми за този важен бой през 1962 г. и завърши историята си с думите: „Това беше най-щастливият ден в живота ми“. Усмихна се особено и това ме накара да се зачудя каква всъщност е тази история. Не знаех много за бокса, но въпреки това бях наясно, че ако се готвиш да се биеш за световната титла, трябва да си 100% фокусиран върху мача. Затова започнах да се ровя по-сериозно и осъзнах, че в разказа на Оли има много красиви и сложни детайли, които създават една уникална история. Чувал съм, че изкуството е в детайлите.“
Филмът има много награди и номинации: Кан ’16 – Награда „Особен поглед“ , Европейски филмови награди ’16  – Награда „Откритие на годината“, Сен-Жан-де-Люз ’16 – Най-добър филм,  Цюрих ’16 – Награда „Златно око“ за най-добър чуждестранен филм,  Чикаго ’16 – „Златен Хюго“ за най-добър нов режисьор,  Санкт Петербург фестивал „Начало“ ’16 – Голямата награда

Кулминацията на Финландската вечер беше концертът на Ykspihlajan Kino-orkesteri в зала MATTI’D (над кино „Люмиер“) след прожекцията на филма.

Събитието е част от програмата на Посолството на Финландия за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на независимостта на страната.
През 2017 година се навършват 100 години от обявяването на независимостта на Финландия. Едновековният юбилей ще бъде честван в цялата страна и в повече от 60 държави по света. Тържествените събития включени в официалната програма са плод на усилията както на финландците, така и на приятелите на Финландия и са обединени под мотото:  „Заедно“. През 2017 година финландците заедно ще планират своето бъдеще, заедно ще се наслаждават на специалитети от националната си кухня, заедно ще ходят на сауна, заедно ще спортуват, заедно ще посещават изложби, музикални и театрални представления, ще се любуват на финландската природа, ще си припомнят делата на прочути свои сънародници. Заедно.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Посолство на Финландия в София