Форум „Срещи за френския език 2023“: „Включване на медийно и гражданско образование в класните дейности“ на 13 и 14 октомври в Русе

Публикувано:
10:36ч / 12.10.2023г
Брой прочитания:
171
Брой коментари:
0

В рамките на своята подкрепа за преподаването по и на френски език в България и за продължаващото обучение на учителите, Френският институт в България заедно с Асоциацията на преподавателите по и на френски език организират второто издание на Форум „Срещи за френския език в АЕГ „Гео Милев“ в Русе. Откриване на събитието на 13 октомври 2023 г., петък, от 13:30 ч.

Форумът се организира съвместно от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език и ще се проведе на 13 и 14 октомври 2023 г. (петък и събота) в АЕГ „Гео Милев“ в Русе.

Обхващайки междусекторна тема, форумът е насочен към всички преподаватели франкофони в България, преподаватели по френски език и на дисциплини на френски език (DNL), които работят във всички нива в образованието – от начален до гимназиален курс в училищата, в университетите, във Френските алианси и във Френския институт в България.

Медийното, информационното, както и гражданското образование, са част от основните и приоритетни въпроси в областта на образованието, поставяни във фокуса на общественото внимание от повечето от международни организации като Съвета на Европа, Европейската комисия, Международната организация на Франкофонията (МОФ) и ЮНЕСКО. Медийното образование е приоритет в много образователни системи, включително и тази на Франция. Как могат франкофонските медии да се прилагат в клас и как да се използват техните ресурси, каква е ролята на преподавателите по френски език и на дисциплини на френски език? – това са въпросите, които ще бъдат разгледани и които ще насърчат ползотворни дискусии с помощта на лектори от  CLEMI- френския оператор за медийно образование, TV5Monde и Agora francophone, в партньорство с France Éducation international и CREFECO.

Чрез лекция и педагогически ателиета, събитието има за цел да насърчи обмена на идеи около популяризирането на френския език в педагогическите практики на преподавателите франкофони. Форумът ще даде възможност да се зададат конкретни въпроси, свързани с предизвикателствата пред медийното и информационно образование.

Участниците ще бъдат посрещнати от г-жа Маргарита Янакиева-Йорданова, директор на АЕГ „Гео Милев“. Форумът ще бъде официално открит от Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и заместник-директор на Френския институт в България и Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите по и на френски език в България.

Източник: Френски институт в България