Съвместна изложба икебана и хайга „Вдъхновение от старите къщи“

Публикувано:
12:59ч / 12.10.2023г
Брой прочитания:
128
Брой коментари:
0

Съвместна изложба икебана и хайга „Вдъхновение от старите къщи“ ще бъде представена от 13 до 17 октомври 2023 в Галерия 1 и 2 в Ларгото (подлеза на метростанция „Сердика“). Приятели и любители на японската култура са поканени там на откриването на 13-ти октомври, петък, от 18:30 часа.

Български хайку съюз и Сдружение за икебана „Кагецу“ ще покажат в експозицията хайга (фотографии и рисунки с хайку) на стари запазени български къщи и техния интериор, както и на необитаеми, рушащи се сгради, които носят обществена или лична (за отделния автор) стойност. Те са в съчетание с оригинални композиции икебана, в които са използвани съдове и други предмети, типични за времето на предците ни. Друг тип композиции в модерен стил ще съпътстват модернистичния стил на художествените изображения.

Събитието се организира в рамките на 34-те Дни на Японската култура в България с подкрепата на Японското посолство и Клуб „Приятели на Япония“.

Изложбата ще бъде съпътствана от две тематични работилници:

14.10.2023 г. (събота), 11:00 ч. Представяне на изкуството икебана. Работилница с водещ: Мария Кеменчеджиева, предварителна заявка на: marry_kem@abv.bg

15.10.2023 г. (неделя), 15:00 -17:00 ч. Работилница за японска калиграфия и сумие, водещ: Венелина Петкова, предварителна заявка на: petkovaven@gmail.com

И за двете работилниците има такса участие, за която може да се осведомите чрез посочените на плаката телефони.

Източник: Български хайку съюз