Форумът „Франкофонска медийна среда в училище“ в София

Публикувано:
11:53ч / 26.11.2016г
Брой прочитания:
307
Брой коментари:
0

Форумът „Франкофонска медийна среда в училище“, който се проведе в София на 24 и 25 ноември, е организиран от Международната организация на Франкофонията, министерството на външните работи на Република България в партньорство с министерствата на образованието на Албания, Армения, България, Косово, Бивша югославска република югославска Македония, Молдова и Румъния и 35 СОУ „Добри Войников“.

Александър Савов
Александър Савов
Доц.д-р Рени и Н.Пр. Йон Гъля, посланик на Румъния
Доц.д-р Рени Йотова и Н.Пр. Йон Гъля, посланик на Румъния

Откриването на форума стана в театралната зала на 35 СОУ в присъствието на посланици и дипломати от страните, участващи в събитието, ученици и учители. Директорката, г-жа Анна Калчева, запозна гостите с традициите и постиженията на училището.

Приветствия към участниците във форума произнесоха г-н Александър Савов, кореспондент за Франкофонията в България, и доц. д-р Рени Йотова, директор на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа.

Изказвания направиха доброволците на Франкофонията Елоиз Жирар от Франция, Летисия Куаси от Кабо Верде и Арман Песак от Камерун.

Елоиз Жирар и румънската доброволка Лавиния Енаке представиха франкофонската инициатива „Свободни заедно“, чиято цел е да обединява младите франкофони по света и да им дава възможност гласът им да бъде чут.

Възпитаници на училището се представиха специална програма, подготвена за събитието. Водещи бяха Теодора Ковачева и Камен Златанов, ученици от гимназията. Училищният хор поздрави присъстващите с музикални изпълнения. Участници в ученическата театрална трупа в 35 СОУ, която има над 20-годишна история, изпълниха откъс от театралния скпектакъл „Под контрол“ от Фредерик Зонтаг. 

Официалното откриване приключи с обща снимка на участниците в събитието.

Още снимки от откриването на форума може да видите тук.

Ателието на Антоан Пули
Ателието на Антоан Пули
Ателието на Катрин Бернадо-Николе
Ателието на Катрин Бернадо-Николе

След официалното откриване на Форума „Франкофонска медийна среда в училище“ на 24 ноември започна работата в три ателиета в залите на хотел „Света София“. В първото от ателие Себастиен Ланжевен, главен редактор на сп. „Le français dans le monde“, работи с учениците по темата как се пише и редактира статия и какво да бъде съдържанието на един ученически сайт. Във второто ателие Антоан Пули, фотограф и журналист, обсъждаше с участниците каква да бъде визуалната част на онлайн списанията. Катрин Бернадо-Николе от Безансон, създателка на студентския електронен вестник „Микромонд“, представи пред група преподаватели франкофони, опита си по създаването му.

Още снимки от ателиетата може да видите тук.

През втория ден форумът продължи с практически занимания по изграждането на ученически франкофонски сайт.

Пълната програма на форума може да видите в рубриката Francophonie на сайта ни.